Recept: Biefstukplakjes in oestersaus

Hoofdgerecht, 4 personen

Hoewel wordt gedacht dat oestersaus al eeuwenlang gebruikt wordt in de Aziatische keuken, gaat de traditie van de saus nog maar zo'n goeie 125 jaar terug. De allerbeste kwaliteit oestersaus hoort te worden gemaakt door het indampen van het oestervocht, zonder enig andere toevoeging.

Eenvoudige oestersauzen worden bereid van oplossingen van oesters, gebonden met zetmeel en op kleur gebracht met kleurstoffen. Een goede kwaliteit oestersaus smaakt overigens niet 'vissig'.

Ingrediënten
4 biefstukken
1 eetlepel Japanse sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 eetlepel sherry
2 theelepels maïzena
zonnebloemolie om te bakken
3 eetlepels oestersaus
1 eetlepel sesamzaadjes
knoflook bieslook of ca. 2 lente-uitjes

Bereidingswijze
Snijd de biefstukken dwars op de draad in plakken van ca. 1/2 cm dikte. Meng in een schaal of kom soja, sesamolie sherry en maïzena. Roer alle klontjes los.

Meng de plakjes biefstuk hierdoor en laat ongeveer 25 minuten intrekken. Schep tussentijds om.

Verhit op hoog vuur een wok. Schenk de olie in de pan en roerbak hierin de plakjes vlees enkele minuten.

Snijd de lente-uitjes of knoflookbieslook in schuine stukjes. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan. Voeg de oestersaus toe en breng aan de kook.

Voeg de reepjes vlees toe en warm nog ca. 30 seconden door. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Strooi de sesamzaadjes en kleingesneden knoflookbieslook of stukjes lente-ui over het vlees en serveer met rijst. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden