Update

Rebellenleider: Kaddafi mag pensioen uitdienen op Libische grond

Kolonel Kaddafi mag na zijn eventuele aftreden op Libisch grondgebied blijven, zij het onder internationaal toezicht. Dat zegt Mustafa Abdel Jalil, een van de rebellenleiders, in een interview met persbureau Reuters.

ANP/Redactie
Een lid van de groep rebellen in Libië tussen Bir Ayyad en Bir Ghanam. Beeld reuters
Een lid van de groep rebellen in Libië tussen Bir Ayyad en Bir Ghanam.Beeld reuters

Jalil, voorheen minister van Justitie onder Kaddafi, zei dat hij het voorstel een maand geleden bij de Verenigde Naties heeft voorgelegd, maar tot dusver nog geen reactie heeft ontvangen. De opstandelingen en de internationale coalitie die het tegen het bewind opneemt, willen dat Kaddafi opstapt voordat er over vrede gepraat kan worden.

Tripoli

Het rebellenleger dat in Libië tegen het bewind van Moammar Kadhafi strijdt, zegt klaar te zijn om naar de hoofdstad Tripoli op te rukken. Volgens een woordvoerder maken de rebellen zich op om binnen 48 uur een offensief in te zetten vanuit de bergregio Nafusa, ten zuidwesten van Tripoli.

De strijders moesten zich vorige week nog terugtrekken bij Bir al-Ghanam, op zo'n 80 kilometer van Tripoli.

De rebellen krijgen echter sinds enkele dagen extra luchtsteun van NAVO-vliegtuigen. Ook droppen Franse vliegtuigen wapens die de rebellen kunnen gebruiken.

Zuma

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, een van de weinigen die onlangs direct contact had met Kadhafi, is in Rusland aangekomen voor overleg over de oorlog in Libië. Zuma spreekt met deelnemers van de internationale contactgroep Libië, een overlegorgaan over het conflict. Het precieze onderwerp van de besprekingen is onbekend.

Rebellen bereiden zich voor. Beeld afp
Rebellen bereiden zich voor.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden