Update

Rebellenleider Benghazi roept om hulp

Mustafa Abdel Jalil Beeld reuters
Mustafa Abdel JalilBeeld reuters

BENGHAZI/TRIPOLI/BERLIJN - De voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad, een soort regering van de rebellen, Mustafa Abdel Jalil, heeft zaterdag voor de nieuwszender al-Jazeera de internationale gemeenschap gevraagd onmiddellijk de burgerbevolking in Benghazi te hulp te komen.

Hij zei dat de Libische dictator Muammar Kaddafi probeert de bevolking in de opstandige stad uit te roeien. Honderden mensen vluchten aan de oostelijke kant van Benghazi de stad uit, berichtte het Franse persbureau AFP. Troepen trouw aan de Libische leider Muammar Kaddafi rukken volgens verscheidene bronnen in het zuidwesten van de stad op.

Bij beschietingen op Benghazi, een stad van meer dan een miljoen inwoners in het noordoosten van Libië, zijn volgens ooggetuigen minstens acht doden en talrijke gewonden gevallen. Een van de explosies in de stad was vlakbij een gerechtsgebouw, het hoofdkwartier van de opstandelingen. Een van de woordvoerders, Khalid al-Sayeh, vroeg zich vertwijfeld af:''Zij (Kaddafi's troepen) komen vanuit het westen de stad binnen, waar blijft het Westen?''

Politiek besluit
Alles is klaar voor actie, maar er moet een politiek besluit genomen worden, aldus een bron in Franse regeringskringen. Frankrijk is de voornaamste motor achter acties tegen het bewind van Kaddafi. Het land heeft de nationale raad van ex-minister Mustafa Abdel Jalil als de vertegenwoordiger van de Libische bevolking erkend. Frankrijk is ook gastheer op de bijeenkomst zaterdag, waar wereldleiders bepalen wat hun nu te doen staat.

Het Libische regime heeft ondertussen in Tripoli herhaaldelijk tegengesproken dat zijn troepen in de aanval zijn. Het staakt-het-vuren dat de regering vrijdag afkondigde is ''echt, geloofwaardig en solide'', aldus onderminister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim. Hij beklemtoonde dat ook de Libische luchtmacht zich aan het bestand houdt. Zaterdagmorgen stortte een gevechtsvliegtuig brandend neer in Benghazi. De piloot redde zich naar het zich liet aanzien met een schietstoel. Aangenomen wordt dat het om een Libisch vliegtuig gaat, dat is neergehaald door de rebellen.

Volgens het Duitse weekblad Focus zijn er al Britse commando's in Libië ter voorbereiding van internationale militaire operaties. Het is gebruikelijk dat elitetroepen het terrein verkennen en indien mogelijk voorbereidingen treffen voor militair ingrijpen. ((ANP/EFE/RTR/AFP))

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden