Rebellengroepen Libië met elkaar in gevecht

Twee voormalige rebellengroepen zijn vandaag in Tripoli met elkaar in een vuurgevecht verwikkeld geraakt. Daarbij vielen vijf doden, aldus de militaire raad in de Libische hoofdstad.

Gewapende mannen in Tripoli Beeld AFP
Gewapende mannen in TripoliBeeld AFP

De strijd tussen voormalige rebellen uit Tripoli en een groep strijders uit Misrata werd uitgevochten met machinepistolen, granaatwerpers en luchtafweergeschut.

De gevechten braken uit nadat een strijder uit Misrata op oudejaarsavond was opgepakt door ex-rebellen uit Tripoli. De man werd verdacht van beroving. Wapenbroeders uit Misrata probeerden de man vervolgens te bevrijden, maar werden zelf gearresteerd. Dit leidde tot gevechten.

Burgeroorlog
Een lid van de militaire raad in Misrata zei te vrezen voor een burgeroorlog. 'Ik ben niet optimistisch, want er is bloed gevloeid. Dit lijkt voor mij op een burgeroorlog.' Anderen zeiden dat de gevechten wel meevielen. Regeringswoordvoerder Ashur Shamis bagatelliseerde het voorval en zei dat de ex-rebellen onschuldig waren. Volgens hem werd het geweld veroorzaakt door 'saboteurs'.

'Deze gevechten vonden plaats als gevolg van individuele ruzies en hebben niets te maken met de revolutie of de revolutionairen', aldus Shamis. 'De echte en oorspronkelijke revolutionairen hadden hier geen deel aan.'

Groepen rivaliserende ex-rebellen zijn sinds de val van het regime van Kadaffi in oktober herhaaldelijk slaags geraakt met elkaar. Het ontwapenen van de rebellen is een grote uitdaging gebleken voor de nieuwe Libische regering. Het ongebreidelde wapenbezit en het gebrek aan een centrale administratie heeft ertoe geleid dat de voormalige rebellen heer en meester zijn in bepaalde gebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden