Rebellen Syrië teleurgesteld over uitkomst conferentie

De Syrische rebellen hebben zich zondag teleurgesteld getoond in de conferentie van de zogeheten Vrienden van Syrië. Volgens hen verlengen de uitkomsten van de bijeenkomst het leven van het regime de Syrische president Bashar al-Assad alleen maar.'We willen dat de leiders hun best doen een onmiddellijk einde te maken aan de moorden', aldus Ammar al-Wawi van het Vrije Syrische Leger.

Demonstranten tegen Assad. Beeld reuters
Demonstranten tegen Assad.Beeld reuters

De rebellen willen dat de internationale gemeenschap hen helpt met wapens. Maar de Vrienden van Syrië, zo'n 80 vooral westerse en Arabische landen, deden die toezegging niet, hoewel de Arabische Golfstaten voor bewapening zijn.

Vooral westerse landen vrezen dat wapens het conflict alleen maar erger maken. Wel drongen de landen er opnieuw bij Assad op aan het geweld te stoppen.

Overlopers
De Syrische Nationale Raad (SNC), een samenwerkingsverband van oppositiegroepen, kondigde ook aan dat het de soldij van de rebellen die tegen Assad vechten, gaat betalen. Drie of vier Arabische Golfstaten zouden per maand miljoenen dollars bijdragen aan het fonds, waarvan ook salarissen van toekomstige overlopers betaald gaan worden.

Volgens deelnemers aan de conferentie gaat het geld niet naar wapens, maar uitsluitend naar salarissen.

Syrische regeringstroepen hebben zondag opnieuw verschillende wijken van de opstandige stad Homs zwaar onder vuur genomen met machinegeweren en artillerie. Ook in de provincie Idlib in het noorden, buitenwijken van Damascus, de centrale regio Hama en in Daraa in het zuiden werd gevochten. Activisten maakten melding van tientallen doden.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sprak van minstens 36 doden, de Lokale Coördinatiecomités zelfs van vijftig.
Syrië heeft ingestemd met een plan van voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat voorziet in een onmiddellijke terugtrekking van regeringsstrijdkrachten uit steden en dorpen en een dagelijkse gevechtspauze van twee uur om humanitaire hulpverlening toe te laten. Syrië liet zondag echter weten pas aan een terugtrekking te willen denken als het leven in de steden en dorpen weer normaal is.

Moe
Leiders van de versplinterde oppositie willen niets weten van een dialoog met het regime, dat volgens hen de zaken traineert en te veel bloed aan zijn handen heeft. 'De conferentie moet de oppositie, het Vrije Leger bewapenen. Dat is het beste wat ze kunnen doen, omdat wij moe worden van de beloften en initiatieven', aldus Hadi al-Yousef, een activist in de zuidelijke plaats Dael.

De Verenigde Naties schatten dat er sinds de onrust in het land meer dan 9.000 mensen zijn gedood. De opstand tegen president Asad begon een jaar geleden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden