Update

Rebellen sluiten Kaddafi af van buitenwereld

Libische rebellen hebben succes in hun poging Muammar Kaddafi en zijn hoofdstad Tripoli van de buitenwereld af te sluiten. Kaddafi roept intussen zijn aanhang op zich 'op te maken voor de strijd'.

null Beeld ap
Beeld ap

De opstandelingen claimen de stad Surman 60 kilometer ten westen van Tripoli in handen te hebben. Ook Garyan ten zuiden van de hoofdstad zou zijn gevallen.

In de strategische havenstad Zawiyah, 50 kilometer ten westen van Tripoli, vechten rebellen en loyalisten van Kaddafi maandag nog om de macht. Wel zouden de rebellen de overhand hebben.

Als Zawiyah ook in handen valt van de opstandelingen, is Tripoli via land niet meer bereikbaar, terwijl de NAVO de toegang via de zee blokkeert. De voedsel- en brandstoftoevoer naar Tripoli zou daardoor worden afgesloten.

In Zawiyah ligt de laatste nog functionerende olieraffinaderij van het bewind. En met de val van de stad zou de aanvoerroute naar Tunesië voor Kaddafi worden afgesneden.

Vluchtelingen meldden dat in de hoofdstad het leven steeds moeilijker wordt. 'Er is geen brandstof, geen elektriciteit, voedselprijzen zijn gestegen met 300 procent. We kunnen zo niet langer leven', aldus een vluchteling.

De rebellen stonden er sinds het begin van de opstand in februari nog niet zo sterk voor. Kaddafi is echter standvastig. In een toespraak uitgezonden op de staatstelevisie zondagnacht zei hij: 'Het einde van de kolonist is nabij en het einde van de ratten is nabij'. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het volk zijn revolutie zal blijven steunen.
De woorden van Kaddafi kwamen te midden van berichten over onderhandelingen tussen het bewind en de rebellen. Een zegsman van Kaddafi sprak de berichten met klem tegen.

Minister
Ondertussen is de Libische minister van Binnenlandse Zaken, Nasser al-Mabruk Abdullah, met zijn familie in de Egyptische hoofdstad Caïro aangekomen. Dat melden bronnen op de luchthaven.

De minister arriveerde met negen familieleden in een particulier vliegtuig. Hij kwam van het Tunesische vakantie-eiland Djerba en zei met vakantie te zijn. Er was niemand van de Libische ambassade om hem te verwelkomen.

Maar geruchten doen de ronde dat de bewindsman de Libische leider Muammar Kaddafi in de steek heeft gelaten. Een groot aantal Libische functionarissen heeft asiel in het buitenland gevraagd, sinds de opstand tegen Kaddafi in februari begon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden