Update

Rebellen Oekraïne trekken deel wapens terug

Pro-Russische separatisten zeggen zondag een deel van hun wapens te hebben weggehaald in Oost-Oekraïne. Deze wapens, met een kaliber van 100 millimeter of kleiner, stonden opgesteld bij de denkbeeldige grens tussen het gebied dat in handen is van de rebellen en het deel dat wordt gecontroleerd door de regering. Rebellenleiders lieten zaterdag al weten bereid te zijn tot de verwijdering.

Redactie
Rebellenleiders Alexander Zachartjsenko (tweede van rechts) en Denis Pusjilin (derde van rechts) tijdens de herdenkingsdienst voor MH17-slachtoffers in Grabovo. Beeld ap
Rebellenleiders Alexander Zachartjsenko (tweede van rechts) en Denis Pusjilin (derde van rechts) tijdens de herdenkingsdienst voor MH17-slachtoffers in Grabovo.Beeld ap

'We hebben vandaag, zoals Igor Plotnitski ons heeft opgedragen, de wapens teruggetrokken van de grens', aldus separatistenleider Sergei Kozlov. 'Daarmee houden wij ons aan de afspraken die zijn vastgelegd in het Minsk-akkoord. En we gaan er vanuit dat Oekraïne zich er ook aan zal houden en ook wapens weghaalt.' Plotnitski is de leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk.

In februari werd een bestand van kracht, waarin was afgesproken dat zware wapens zouden worden teruggetrokken en dat er aan het front een bufferzone zou worden gevormd. Geregeld wordt de wapenstilstand echter geschonden. Zaterdag nog vonden drie burgers de dood bij een beschieting van het dorp Avdiivka.

Rebellenleider Zachartsjenko, die het bevel voert over de rebellen in Donetsk, liet zaterdag weten dat zijn strijders bereid zijn de tanks en pantservoertuigen die voorzijn van wapens met een kaliber van minder dan 100 millimeter terug te trekken tot drie kilometer van het front. Alleen in 'probleemgebieden' willen ze de wapens niet terugtrekken. Ook rebellen in de regio Loehansk zijn bereid hun wapens te verplaatsen.

undefined

Hevige gevechten Donetsk

De aankondiging volgt na hevige gevechten in de regio. De strijd tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen is daar afgelopen maand weer in volle hevigheid opgelaaid sinds de partijen vijf maanden geleden een vredesakkoord sloten in Minsk.

Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten hebben elkaar zaterdag beschuldigd van het beschieten van woongebieden in Oost-Oekraïne. Daarbij zouden volgens het leger vier doden zijn gevallen, onder wie drie burgers. Ook de rebellen maakten melding van een slachtoffer.

Beschuldigend
Het geluid van artilleriebeschietingen was zaterdagavond te horen in het Oost-Oekraïense Donetsk, zei een getuige tegen persbureau Reuters. De separatisten beschuldigen het leger ervan de strijd te hebben opgevoerd. Door het artillerievuur zou in het rebellenbolwerk een man om het leven zijn gekomen.

Het leger wijst ondertussen met een beschuldigende vinger naar de opstandelingen. Volgens een legerwoordvoerder hebben de separatisten woongebieden beschoten ten noordwesten van Donetsk. Er is formeel sprake van een wapenstilstand tussen de strijdende partijen, maar die wordt regelmatig geschonden.

Videobeelden op YouTube tonen de inzet van mortiergranaten. Op de achtergrond klinken luide knallen. Sinds het conflict in Oost-Oekraïne in april uitbrak zijn al 6.500 mensen omgekomen.

Een man inspecteert een gat in de muur dat is ontstaan na gevechten tussen Oekraïense troepen en separatisten in Donetsk. Beeld afp
Een man inspecteert een gat in de muur dat is ontstaan na gevechten tussen Oekraïense troepen en separatisten in Donetsk.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden