Rebellen Oekraïne akkoord met staakt-het-vuren

De opstandelingen in het oosten van Oekraïne zijn bereid tot een wapenstilstand en onderhandelingen om een oplossing te vinden voor het conflict. Dat zijn de separatisten vandaag overeengekomen in vredesbesprekingen met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)

Redactie
Een pro-Russische separatist toont zijn geweer in Seversk, in de regio Donetsk. Beeld reuters
Een pro-Russische separatist toont zijn geweer in Seversk, in de regio Donetsk.Beeld reuters

Rebellenleider en premier van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Borodaj zei dat zijn strijders zich aan het staakt-het-vuren beloven te houden dat de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag afkondigde. Ook laten de rebellen waarnemers van de OVSE vrij die zij hebben gegijzeld.

Bij het overleg wordt Oekraïne vertegenwoordigd door oud-president Leonid Koetsjma en oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek.

Poetin belt Obama
De Amerikaanse en Russische presidenten, Barack Obama en Vladimir Poetin, hebben elkaar vandaag gebeld over Oekraïne. Poetin zei volgens het persbureau Interfax tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot dat nu er een bestand in Oekraïne is afgekondigd, er snel rechtstreekse onderhandelingen moeten komen tussen de strijdende partijen. Het leven in de door strijd verscheurde provincies moet zo snel mogelijk genormaliseerd, beklemtoonde Poetin.

Poetin zei de Amerikaanse inspanningen in Irak om jihadisten daar te bestrijden, te steunen. Obama zei volgens het Witte Huis dat Rusland meer moet doen om de spanningen in Oekraïne af te laten nemen. Hij dreigde dat het Rusland meer gaat kosten als het separatisten in Oekraïne blijft steunen.

Vredesplan
Porosjenko heeft eerder gezegd niet met de separatisten in gesprek te zullen gaan, die hij vergelijkt met Somalische piraten. Wel heeft hij een vredesplan met veertien punten opgesteld die een einde aan het geweld moeten maken.

Delen uit dit plan zijn bekend. Zo stelt Porosjenko voor om de macht over het land te decentraliseren en groeperingen in het onrustige oosten van het land te ontwapenen. Ook stelt hij voor een bufferzone van 6 kilometer te creëren aan de Russisch-Oekraïense grens, om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Verder pleit Porosjenko voor het houden van vervroegde lokale en parlementaire verkiezingen. Ook heeft hij Poetin laten weten dat iedereen die in het conflict is gegijzeld, moet worden vrijgelaten.

Antiterreuroperatie
Pro-Russische separatisten houden in Oost-Oekraïne al maanden regeringsgebouwen bezet. Bij een antiterreuroperatie van het leger om de rebellen te verdrijven zijn al tientallen mensen om het leven gekomen. De rebellen riepen in april eenzijdig de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk uit.

undefined

Nieuwe leden van het 'volksleger' in Donetsk tekenen zich in. Beeld epa
Nieuwe leden van het 'volksleger' in Donetsk tekenen zich in.Beeld epa
De Oekraïense president Porosjenko legt bloemen tijdens een Tweede Wereldoorlog-herdenking. Beeld ap
De Oekraïense president Porosjenko legt bloemen tijdens een Tweede Wereldoorlog-herdenking.Beeld ap
Pro-Russische strijders in Slovjansk. Beeld ap
Pro-Russische strijders in Slovjansk.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden