Rebellen in Congo willen paniek voorkomen

Kinderen wachten op eten in een vluchtelingenkamp bij Kibat, ongeveer 12 kilometer boven Goma . Foto AP/Karel Prinsloo Beeld
Kinderen wachten op eten in een vluchtelingenkamp bij Kibat, ongeveer 12 kilometer boven Goma . Foto AP/Karel Prinsloo

GOMA/KINSHASA - De opstandelingen in het oosten van de Democratische Republiek Congo hebben een staakt-het-vuren uitgeroepen. Het moet voorkomen dat er paniek uitbreekt in de Congolese stad Goma, lieten de rebellen weten. Ze waren op dat moment Goma dicht genaderd.

Tienduizenden inwoners van Goma en omgeving waren gisteren op de vlucht geslagen voor de oprukkende troepen van rebellenleider Laurent Nkunda.

De Tutsi-rebellen onder leiding van Nkunda hadden eerder nog laten weten dat de inname van Goma 'woensdagavond of donderdagochtend' een feit zou zijn. De rebellen zijn verenigd zijn in het Nationaal Congres voor de Verdediging van het Volk (CNDP).

Hun opmars heeft in oostelijk Congo voor een enorme vluchtelingenstroom gezorgd. Volgens de VN-vluchtelingeorganisatie Unhcr pakten ook de mensen in het vluchtelingenkamp Kibati, iets ten noorden van Goma, massaal hun biezen toen zij zagen hoe een colonne Congolese militairen het gebied verliet.

Het offensief van de rebellen begon afgelopen zondag. Sindsdien kregen ze de plaats Rutshuru in handen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht het offensief van de rebellen unaniem veroordeeld. In een spoedzitting riep de raad Nkunda en zijn strijders op een eind aan de operatie te maken. Kort tevoren had Nkunda besloten Goma niet binnen te trekken. In de stad verblijven ongeveer 700.000 mensen.

Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner van huidig EU-voorzitter Frankrijk pleit voor een Europese vredesmissie in Congo. Hij wil maximaal 1500 soldaten inzetten die over acht tot tien dagen inzetbaar moeten zijn. De EU-missie moet ondersteuning bieden aan de 17.000 man sterke VN-vredesmacht. Het is echter niet te verwachten dat Europese landen veel animo zullen tonen hun militairen naar Congo te sturen. (Reuters, AP, AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden