Rebellen hebben grensovergang tussen Syrië en Israël ingenomen

Syrische rebellen hebben op de Golanhoogte donderdag bezit genomen van een controlepost aan de grens van het door Israël bezette deel van Syrië en de rest van het land.

De grensovergang bij Quneitra. Beeld afp
De grensovergang bij Quneitra.Beeld afp

Het Israëlische leger heeft volgens meldingen van het dagblad Haaretz bevestigd dat de rebellen de 'grenspost' in Quneitra hebben ingenomen. Quneitra ligt 60 kilometer ten zuidwesten van Damascus en vlak achter de bestandslijn die het front vormde aan het slot van de oorlog in 1973. De Verenigde Naties hebben er waarnemers om in een bufferzone op het bestand toe te zien. Deze missie heet de Undof (Verenigde Naties Waarnemersmacht voor Terugtrekking) en had donderdag geen commentaar.

De bufferzone wordt de gedemilitariseerde zone genoemd. De post bij Quneitra is daar praktisch gezien de enige grensovergang tussen Israël en Syrië. Er wordt rond Quneitra donderdag hevig gevochten tussen rebellen en regeringstroepen.

Volgens ooggetuigen hebben Israëlische ambulances mensen weggehaald vlakbij de controlepost. Israël volgt de rebellie in Syrië met argusogen. Het gewapend verzet in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad wordt steeds meer gedomineerd door soennitische extremisten die te zijner tijd Israël zouden willen bestoken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden