Rebellen: geen Kaddafi-strijders meer in Tripoli

De rebellen hebben naar eigen zeggen alle troepen van de kolonel Moammar Kaddafi verdreven uit de Libische hoofdstad Tripoli. Een commandant van de rebellen zei dat nadat afgelopen nacht de laatste strijders uit de voorstad Kasr bin Khashir, vlak bij het vliegbeld, waren verjaagd.

Redactie/AP/ANP
Een rebel viert de overwinning in Tripoli Beeld ap
Een rebel viert de overwinning in TripoliBeeld ap

Buurtbewoners vierden de overwinning door met wapens en luchtafweergeschut in de lucht te schieten. Afbeeldingen van de spoorloze en afgezette Kaddafi werden geslagen en met schoenen bewerkt.

Deze vreugde is een teken van het optimisme van de rebellen nu de troepen van Kaddafi na dagen van zware gevechten zich genoodzaakt zagen ondergronds te gaan. Zowel letterlijk in de vele tunnels onder de stad, als figuurlijk.

Compleet verdreven
Ook in Tripoli zelf wordt de overwinning nog steeds gevierd. Omar al-Ghuzayl, een 45 jaar oude rebellencommandant, zei dat zijn troepen erin waren geslaagd de strijders van Kaddafi compleet te verdrijven uit Tripoli.

Van Kaddafi zelf ontbreekt nog steeds ieder spoor. Volgens het Egyptische staatspersbureau MENA is hij mogelijk gevlucht naar Algerije.

Zes Mercedessen
MENA citeerde een bron binnen de Militaire Raad in de Libische stad Ghadames, die nabij de grens met Algerije ligt. De raad vormt het gezag in de regio.

Troepen van de nieuwe machthebbers in Libië zagen gistermorgen hoe een konvooi van zes Mercedessen met pantserbekleding zich richting de grens met Algerije begaf. Ze slaagden er niet in de voertuigen te laten stoppen of te achtervolgen. Het konvooi zou bescherming hebben genoten van een militie van woestijnnomaden, die loyaal zou zijn aan Kaddafi.

Geheime gevangenis
Honderden personen die worden verdacht van het vechten voor Moammar Kaddafi zitten in een geheime gevangenis in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli.

Dat heeft Yacoub Amar Mohammed, die namens de nieuwe machthebbers onderzoek doet naar mogelijk misdaden door aanhangers van Kaddafi, laten weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden