Rebellen Congo veroveren stad, VN vechten mee

Rebellen van de beweging M23 hebben zaterdag de stad Kibumba in het oosten van de Democratische Republiek Congo veroverd. De VN-vredesmacht Monusco in het Afrikaanse land zette gevechtshelikopters in, maar kon de opmars van de opstandelingen niet voorkomen.

Soldaten in Kibumba. Beeld REUTERS
Soldaten in Kibumba.Beeld REUTERS

De rebellen staan nu op nog maar 25 kilometer van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. M23 bestaat uit etnische Tutsi's die uit het regeringsleger zijn gedeserteerd. De regering in Kinshasa beschuldigt buurland Rwanda ervan de rebellen te steunen. De VN sluiten zich bij dat verwijt aan en eisten na een spoedzitting dat 'alle hulp van buitenaf aan de rebellen direct gestopt moet worden'.

In de verklaring werd Rwanda niet expliciet genoemd, maar de bevelhebber van de VN-missie Herve Ladsous maakte duidelijk dat de verklaring vooral aan dit buurland van Congo is gericht. Volgens Ladsous heeft VN-leider Ban Ki-moon de president van Rwanda, Paul Kagame, persoonlijk gevraagd 'zijn invloed op M23 te gebruiken' om de gevechten te beëindigen.

Door de gevechten van de afgelopen maanden zijn in de streek al zo'n 450.000 mensen op de vlucht geslagen. De rijkdom aan grondstoffen in de regio en rivaliteit tussen diverse etnische groepen worden gezien als oorzaken van het geweld. Het conflict in Oost-Congo sleept al jaren voort. Officieel kwam de 'Afrikaanse Wereldoorlog' in 2003 ten einde, maar de praktijk is anders. Miljoenen mensen zijn al gestorven in dit bloedigste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog, de meesten door ziekten en ondervoeding.

M23 wordt naar verluidt geleid door Bosco Ntaganda (39) bijgenaamd de Terminator, een gedeserteerde generaal van het Congolese regeringsleger die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden