Plus

Reanimeren leren in de klas: 'Mijn pols doet nu al pijn'

De leerlingen van het Metis Monte­ssori Lyceum in Oost kunnen straks allemaal reanimeren. Moeten ze alleen nog hun angst overwinnen.

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Volgens de regels moeten ze het kunnen, deze dertien- en veertienjarige meisjes. Maar fysiek vinden ze het nog veel te zwaar. "Moet ik dit doen met mijn kippenkracht?" vraagt Nurdam (14). "Mijn pols doet nu al pijn," zegt een klasgenootje met beugel.

De vijftien tweedeklassers vwo van het Metis Montessori Lyceum leren vandaag reanimeren. De groep bestaat alleen uit meisjes - voor de gelegenheid zijn de jongens en meisjes opgesplitst. Er is al genoeg te giechelen over mond-op-mondbeademing en hartmassages.

Dertig compressies
Op de grond liggen negen poppen. Mannenrompen waarop de meisjes kunnen oefenen met compressies. Dertig compressies met een snelheid van 100 per minuut, waarna ze twee keer moeten beademen. Gezucht en gesteun klinkt door de klas, terwijl ze twee aan twee oefenen. "Welke pop nemen we, welke is het knapst?" grinnikt een meisje in geruit shirt.

Het was de Hartstichting die het Metis benaderde met de speciaal voor jongeren gemaakte 'zesminutenles'. In zes minuten kan een leven worden gered. Elke week krijgen driehonderd mensen in Nederland een hartstilstand. Hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe minder doden er hopelijk vallen. Vorig jaar zijn ze er op het Metis mee begonnen, en nu krijgen alle tweedeklassers jaarlijks deze cursus. Het is nogal een verantwoordelijkheid. De scholieren worden er een beetje zenuwachtig van.

Hartstilstand
De meiden hebben zelf nog nooit iemand zien omvallen van een hartstilstand. Wel van de honger. "Klasgenootjes die de ramadan doen vallen weleens flauw," merkt Eline (14) op. "Maar zij staan dan snel weer op."

Later wil ze misschien kinderarts worden, zegt Yusra (13), maar of ze nu al iemand op straat zou durven reanimeren is maar de vraag. "Ik zou in shock zijn als ik het zie, denk ik."

Natuurkundeleraar Lesley Scherpenseel doet het reanimeren voor. Krachtig drukt hij de borstkas van de pop omlaag. Een groen lampje brandt om aan te geven dat het goed gaat. "Na dertig keer drukken blaas je in de mond, maar niet als een ballon, want dan kan de maaginhoud naar boven komen." Ieeeuw, roepen de meisjes in de klas.

Aan het einde van de drie uur durende les doet elke leerling het geleerde voor. Wie het goed doet, krijgt een certificaat. Mooi straks voor op je cv, zeggen de scholieren. En handig voor wie langs het Metis fietst en het te kwaad krijgt: als het goed is, is er dan wel iemand die je leven redt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden