Plus

Ready Player One: kermisrit door een halve eeuw popcultuur

Ready Player One van Steven Spielberg is bij vlagen briljant, maar vooral een doldrieste lawine aan verwijzingen naar een halve eeuw aan popcultuur.

Bart van der Put
In het huidige popculturele tijdperk kijken we al jaren hardnekkig achterom en dat breekt Ready Player One op Beeld
In het huidige popculturele tijdperk kijken we al jaren hardnekkig achterom en dat breekt Ready Player One opBeeld

Anno 2045 lacht het leven niemand toe, maar in de virtuele omgeving van Oasis kan iedereen spelen, geld verdienen, kennis vergaren of de ­sores ontvluchten. Sloppenwijkbewoner Wade Watts (Tye Sheridan) zoekt er naar de sleutels die de overleden bedenker verstopte: wie ze alle drie vindt, wordt de nieuwe eigenaar van de virtuele wereld en verwerft daarmee roem, rijkdom en macht.

Het door Steven Spielberg geregisseerde Ready Player One is gebaseerd op een roman van Ernest Cline. Het dystopische sf-boek uit 2011 wordt beschouwd als dé sleutelroman over de wereld van de geeks: het wemelt van verwijzingen naar oude games, strips, cartoons, televisieseries, popmuziek en genrefilms, en de personages zijn deels gebaseerd op softwarebedenkers en gangmakers uit de Amerikaanse game- en fancultuur.

Cline bewerkte zijn verhaal met coscenarist Zak Penn tot een doldrieste kermisrit, die inhoudelijk is aangepast om Spielberg en de talloze rechthebbenden tegemoet te komen.

Potsierlijk
De overdonderende lawine aan verwijzingen naar een halve eeuw aan popcultuur loopt uiteen van Amerikaanse mainstreamfenomenen als Back to the Future en Van Halen tot obscuriteiten uit de Japanse animecultuur en 8-bit-computerspelletjes.

Spielberg pakt er bij vlagen briljant mee uit: een krankzinnige autorace met een gastrol voor King Kong en een bizarre speurtocht in het spookhotel uit Kubricks The Shining zijn om van te smullen. Maar we kijken in het huidige popculturele tijdperk al jaren hardnekkig achterom en dat breekt de film op.

Wanneer Ready Player One na anderhalf uur aan fascinatie en betekenis inboet, gaat weer een kast vol oud speelgoed open. Het kan niet op, tot er een Belangrijke Boodschap volgt en er wat halfbakken kanttekeningen bij de vlucht in het virtuele ­domein en het verleden worden gezet. Dat is een potsierlijk gebaar, na de ­orgie die eraan voorafgaat.

Ready Player One

Regie Steven Spielberg
Met Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn
Te zien in Arena, City, Filmhallen, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden