Reacties: waardering maar ook kritiek op paus

Verbazing over zijn aangekondigde vertrek als paus was er maandag ook in Nederland. Hij kreeg van allerlei kanten waardering voor zijn invulling van zijn ambt. Toch waren er ook kritische noten te horen over de manier waarop de paus zijn functie vervulde.

Antoine Bodar Beeld ANP
Antoine BodarBeeld ANP

De Nederlandse Bisschoppenconferentie noemt paus Benedictus XVI 'een waar herder voor de kerk'. 'Hij geldt als een van de grootste theologen in de katholieke wereld van de tweede helft van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw. Zijn kennis beperkt zich niet alleen tot de dogmatiek, waarin hij in zijn jonge jaren hoogleraar was, maar strekt zich uit tot het hele terrein van de theologie', schrijven de bisschoppen, die vinden dat de paus zijn grote kennis heeft laten doorklinken in de encyclieken en brieven die hij openbaarde.

Antoine Bodar
De Nederlandse, in Rome wonende priester Antoine Bodar noemde het nieuws dat de paus terugtreedt op 28 februari om 8 uur 's avonds 'verbijsterend'', maar het besluit dat te doen wegens afnemende gezondheid is volgens hem 'wijs'' en 'heel modern''

Jong Katholiek, de jongerenorganisatie van de Nederlandse kerkprovincie, is 'onthutst' over het nieuws.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vindt dat de paus tijdens zijn pontificaat weinig stappen vooruit heeft gezet voor de verbetering van de oecumene, de samenwerking tussen de kerken. De PKN heeft wel respect voor de beslissing van de paus: 'Als je niet hoeft af te treden maar je zegt, ik heb de kracht niet meer, dan is dat een moedige keuze'.

COC Nederland
COC Nederland hoopt dat de opvolger van paus Benedictus XVI liefdevoller omgaat met homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen. 'We hopen dat er een paus komt die minder geobsedeerd lijkt met dit onderwerp.'

'De Rooms-Katholieke Kerk heeft een aantal keren gezegd discriminatie te willen aanpakken', aldus een woordvoerster. 'Het zou goed zijn als de nieuwe paus de daad bij het woord voegt en landen als Uganda en Rusland aanspreekt op de afschuwelijke manier waarop ze omgaan met homoseksuelen.'

De Nederlandse regering zegt het onverwachte besluit van de paus om af te treden te respecteren. 'Paus Benedictus heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de katholieke kerk en wordt hiervoor ook door velen in ons land gewaardeerd', aldus een verklaring van de RVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden