Reacties op uitstel betaling MC Slotervaart: 'Verbijsterd'

Van 'kwalijk' tot 'triest': dit zijn de reacties op het nieuws dat het MC Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad dinsdag uitstel van betaling aanvragen.

ANP/Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Gemeente Amsterdam
"Wij vinden het als gemeente zeer belangrijk dat er in Amsterdam voldoende capaciteit voor medisch specialistische zorg beschikbaar is en dat de huidige patiënten van het MC Slotervaart de zorg krijgen die zij nodig hebben.''

Dat zegt Marjolein Moorman, waarnemend wethouder zorg in Amsterdam. De gemeente heeft hierover contact gehad met de belangrijkste verantwoordelijke partijen: zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aldus Moorman.

De zorgverzekeraar heeft volgens de wethouder verzekerd dat de ziekenhuiszorg in Amsterdam niet in de knel komt. Ook kan een eventuele verandering van medische specialistische zorg goed opgevangen worden en is er voldoende capaciteit beschikbaar in de regio. "Wij laten ons blijvend goed informeren over vervolgstappen."

Ondernemingsraad
De ondernemingsraad van het MC Slotervaart is 'verbijsterd' dat er uitstel van betaling wordt aangevraagd door het ziekenhuis.

De raad noemt het 'onvoorstelbaar dat de zorgverzekeraars willens en wetens twee ziekenhuizen (ook MC Zuiderzee in Lelystad) ten gronde richten'.

De raad vindt het 'buitengewoon kwalijk' dat de zorgverzekeraar een dergelijke macht heeft gekregen. 'Daarmee is de marktwerking binnen de zorg volledig mislukt.'

Volgens het vertegenwoordigingsorgaan van het personeel kan het MC Slotervaart als één van de weinige algemene ziekenhuizen in Amsterdam zorg goedkoper aanbieden dan de academische ziekenhuizen en ziekenhuizen in de regio voor patienten met complexe aandoeningen die nergens anders terecht kunnen.

Uit de verklaring van de ondernemingsraad: 'Het MC Slotervaart heeft financiële problemen, maar er is de afgelopen maanden keihard gewerkt aan toekomstscenario's om weer financieel gezond te worden. Ook deze scenario's zouden consequenties hebben gehad voor het personeel, maar niet zo extreem als nu het geval is.'

'1300 medewerkers worden momenteel met ontslag bedreigd. In dat geval zullen zij waarschijnlijk hun salaris over de opzegtermijn pas 6 weken later ontvangen, waardoor velen direct in de problemen komen. Personeel dat altijd heel loyaal aan het ziekenhuis is geweest, ook in tijden dat het minder ging.'

'Het is ook buitengewoon vervelend voor onze patiënten. Het MC Slotervaart is een laagdrempelig ziekenhuis met een zeer gevarieerd patiënten aanbod. Onze patiënten waarderen ons met een 8,2.'

FNV Zorg & Welzijn
"Het is in en in triest voor de medewerkers van zowel MC Slotervaart als MC IJsselmeerziekenhuizen dat het zover heeft moeten komen. Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC groep door Willem de Boer en Loek de Winter," aldus Cor de Beurs, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn.

"Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen. Dat laatste had veel ellende kunnen voorkomen. Ellende waar het personeel nu in dreigt te belanden. We hopen snel in gesprek te gaan met de aangestelde bewindvoerder om te horen wat de vervolgstappen zijn, zodat er voor de werknemers én patiënten snel een goede oplossing komt."

De Patiëntenfederatie
Patiënten die in de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen liggen hoeven zich geen zorgen te maken over de continuïteit van de zorg, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie.

"Bewindvoerders zullen alles uit de kast trekken om de ziekenhuizen open te houden. Daarbij hebben ziekenhuizen altijd noodscenario's om te waarborgen dat patiënten niet van zorg verstoken blijven als er iets misgaat. Hier zag je allang dat het mis zou gaan," aldus de woordvoerder.

Zo worden er van tevoren afspraken gemaakt met omliggende ziekenhuizen om patiënten over te dragen. "Leuk is anders, maar patiënten vallen niet buiten de boot," aldus de zegsman. Een nadeel voor patiënten is mogelijk wel dat ze niet naar het ziekenhuis van hun keuze kunnen.

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
De IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart tellen allebei zeker meer dan driehonderd bedden, maar de huidige tendens is zoveel mogelijk mensen alleen in dagbehandeling te nemen.

Hoeveel patiënten het in totaal aangaat, is niet helemaal duidelijk. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hebben de zorgverzekeraars de 'zorgplicht' om patiënten onder te brengen in ziekenhuizen in de omgeving. De vereniging noemt de huidige situatie vooral "heel erg voor het personeel".

Zilveren Kruis
Zilveren Kruis is de afgelopen periode met beide ziekenhuizen intensief in gesprek geweest over mogelijke toekomstscenario's. Volgens de zorgverzekeraar is het de ziekenhuisbesturen niet gelukt om tot een haalbaar toekomstscenario te komen, terwijl de financiële positie ondertussen rap achteruit ging.

"De MC Groep vroeg ons recent om extra financiering te vertrekken zodat ze meer tijd zou hebben om naar een oplossing voor de toekomst te kijken," zegt directievoorzitter Georgette Fijneman. "Maar financiering verstrekken aan een bedrijf in financiële nood is geen taak van een zorgverzekeraar, meer iets voor een bank. Wij moeten van het premiegeld zorg betalen, geen bedrijven financieren. Dat is niet onze rol. Daarom hebben we dat verzoek van de MC Groep afgewezen."

Lees ook: Minister over MC Slotervaart: spoedeisende hulp niet in gevaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden