Reacties op pensioendeal: ‘Blij dat de polder levert’

GroenLinks en PvdA zijn ‘heel blij’ met het principeakkoord over de pensioenhervormingen en spreken daarvoor hun steun uit, ook ondernemersorganisaties zijn enthousiast. 

Het kabinet, de werkgevers en de vakbonden hebben in principe overeenstemming over een nieuw pensioenstelsel, een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd en andere maatregelen. 

GroenLinks en PvdA hopen dat de achterban van vakcentrale FNV, aan wie het nu wordt voorgelegd, ook akkoord zullen gaan.

GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn PvdA-collega Lodewijk Asscher zijn ‘enthousiast’, maar maken wel een voorbehoud: het komt op de uitwerking aan. Het nieuwe pensioenstelsel moet eerlijk, betaalbaar en uitvoerbaar zijn. Zo gaan ze heel kritisch kijken naar de arbeidsongeschiktheidsverzekering die ook voor zelfstandigen verplicht wordt, zegt Klaver.

Het kabinet betrok de beide linkse oppositiepartijen nauw bij de onderhandelingen met de sociale partners in de hoop zich zo te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer en voldoende draagvlak ook in de komende jaren. Bovendien is de instemming van de linkse oppositie belangrijk voor de vakbonden.

Geen stemadvies

Klaver en Asscher wagen zich niet aan een stemadvies aan de FNV-leden die zich over het akkoord moeten uitspreken. Maar ‘ik ga zelf voor stemmen’, aldus Asscher. Klaver waarschuwde de vakbondsleden zich niet te laten leiden door schrikbeelden en dreigementen, maar hun ‘eigen keuze te maken’.

Het bereikte pensioenakkoord is volgens de voormannen van PvdA en GroenLinks ook de vrucht van een staaltje linkse samenwerking. Onderweg verloren ze wel de derde partner, de SP, die vasthield aan de eis dat de AOW-leeftijd terug zou gaan naar 65 jaar. Voor die keuze van de SP hebben Asscher en Klaver echter ‘alle begrip’. “Soms betekent samenwerking ook: agree to disagree”, vindt Klaver.

PVV, SP en 50PLUS tegen pensioendeal

PVV, SP en 50PLUS zien niets in de pensioenhervormingen die het kabinet met de werkgevers en de vakbonden overeen is gekomen. PVV-leider Geert Wilders hoopt dat de FNV-leden, die zich nog over het akkoord mogen uitspreken, er een stokje voor steken.

Wilders ‘kan zich niet voorstellen dat een beetje vakbond instemt’ met het ‘waardeloze akkoord’. Dan zou de FNV ‘een werkgeversclub zijn geworden”. De PVV-voorman wijst erop dat de AOW-leeftijd blijft stijgen, al is het minder snel, en dat pensioenfondsen zich niet minder arm mogen rekenen dan nu.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat de AOW-leeftijd niet verder mag stijgen. Sterker nog, die moet terug naar 65. “Wij hebben in ons verkiezingsprogramma laten zien dat AOW vanaf 65 haalbaar en betaalbaar is.” Zij vindt het akkoord dat er nu ligt ‘een grote overwinning voor de werkgevers’.

50PLUS hekelt de in hun ogen ‘kunstmatig laaggehouden rekenrente’. Die wordt gebruikt om te berekenen of pensioenfondsen genoeg in kas hebben om geld uit te keren. “Ons prachtige pensioenstelsel wordt verkwanseld,” stelt Kamerlid Martin van Rooijen.

Reactie CNV

Vakbond CNV stelt dat er een pensioengat van 10 procent wordt voorkomen. De bond spreekt van een mijlpaal voor werkend Nederland.

CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden is blij dat eerdere acties zin hebben gehad en het kabinet over de brug is gekomen. Hij legt uit dat miljoenen Nederlanders het risico liepen op een pensioengat van 10 procent als de eerdere plannen van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken uit november 2018 werkelijkheid zouden worden.

Het CNV heeft naar eigen zeggen, met de andere vakbonden, hard ingezet om dit te voorkomen. Een compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek, waarbij jongeren relatief meer premie betalen dan ouderen, was één van de eisen van CNV aan de onderhandelingstafel. “Voor deze garantie hebben wij hard geknokt. Een grote winst ten opzichte van het voorstel in november”, aldus Van Wijngaarden.

Reactie minister Koolmees

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) is ‘blij’ dat ‘de polder levert’ en er een akkoord ligt over de pensioenhervormingen. Hij gaat zo snel mogelijk aan de slag met de uitwerking, zodat de kortingen op de pensioenen die voor volgend jaar dreigen nog kunnen worden afgewend.

Koolmees presenteerde het principeakkoord woensdag samen met de sociale partners. Hij is ‘meer dan tevreden en misschien wel een beetje trots’ dat de polder en de politiek na jaren van moeizame onderhandelingen ‘nu samen een antwoord geven op de uitdagingen van de toekomst. Dat is goed voor Nederland. Voor jong en oud’.

Hij buigt zich nu over de uitwerking, samen met de werkgevers en de vakbonden en de pensioenfondsen. Het nieuwe pensioenstelsel moet in 2022 ingaan.

Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) geven een reactie in de Tweede Kamer op het principeakkoord over de pensioenen.Beeld ANP

Ondernemers blij met pensioenakkoord

Het pensioenakkoord zoals dit nu voorligt, zorgt voor maatschappelijke en economische winst. Dat schrijven ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een reactie. De organisaties zijn blij dat het de partijen na jaren is gelukt om tot het principeakkoord te komen.

De organisaties benadrukken dat er afspraken zijn gemaakt om eerder te stoppen bij zwaar werk. Ook stijgt de AOW-leeftijd minder snel. Deze maatregelen geven mensen vertrouwen en duidelijkheid, menen ze. Ook wordt het pensioenstelsel ‘eerlijker, transparanter en persoonlijker’.

LTO-voorman Marc Calon zegt dat het proces om tot een akkoord te komen ‘hard, taai en ingewikkeld’ was. “Maar we hebben laten zien dat de Nederlandse polder nog steeds werkt.” 

Zijn collega Hans de Boer van VNO-NCW spreekt van maatschappelijke en economische winst die polder en politiek nu gezamenlijk leveren. “Het kabinet trekt substantiële middelen uit voor alle maatregelen en dit kan alleen door het feit dat we een zeer concurrerende economie hebben en houden.”

De partijen benadrukken dat de afspraken vele miljarden vragen. Het kabinet financiert dit uit verschillende bronnen. Een voor werkgevers relevante maatregel is de beperking van het lage inkomensvoordeel en uitfasering van de regeling voor tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon (jeugd-LIV).

Ook hebben werkgeversorganisaties bereikt dat werkgevers de komende tijd voorstellen kunnen doen om het hele stelsel aan loonkostensubsidies beter en efficiënter vorm te geven, waardoor deze bezuiniging kan worden opgevangen.

ZZP’ers tegen verplichte arbeidsongeschiktheid

Als het principeakkoord over pensioenen doorgaat, moeten zelfstandigen zich straks verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (aov). Veel zzp’ers roeren zich op sociale media. ‘We zijn hier faliekant op tegen’, meldt ook ZZP Nederland. 

De grootste onafhankelijke ondernemersorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel, ZZP Nederland, hield in mei een onderzoek naar de aov-plicht. In dat onderzoek gaf 83 procent aan tegen te zijn. Toch bevat het principeakkoord deze plicht.

Onbegrijpelijk, vindt ZZP Nederland. Ook op sociale media laten zzp’ers weten het hier pertinent mee oneens te zijn. Zij klagen bovendien dat de aov weinig van doen heeft met de pensioenonderhandelingen. ‘Waarom wordt een aov-verplichting voor zzp’ers onderdeel van een pensioenonderhandeling’, vragen meerdere zelfstandigen zich af op Twitter. Een vreemde eend in de bijt, zegt ook het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

Explosie
De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers geëxplodeerd: inmiddels telt Nederland ruim 1,2 miljoen zzp’ers. Volgens cijfers zou zo’n 80 procent geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Hun voornaamste punt is dat ze de premie torenhoog vinden. Ook zouden verzekeraars ze soms weigeren.

Dat de aov-plicht er toch is gekomen, hebben de zzp’ers te danken aan de vakbonden en PvdA en GroenLinks. Die partijen vinden dat er sprake is van een ongelijke concurrentiestrijd met vaste werknemers omdat de werkgevers geen premies hoeven af te dragen voor de zzp’ers en het daarmee voor hen lucratiever maakt om zzp’ers in te huren. Ook zien de politieke partijen de grote groep onverzekerden als een gevaar voor de samenleving.

Basisvoorziening
Als het aan ZZP Nederland had gelegen, was er in het principeakkoord een soort basisvoorziening voorgesteld. In zo’n voorziening zouden alle werkenden meebetalen, wat de aov-premie structureel laag en betaalbaar kan houden. In het eerdere onderzoek van de belangenclub zei 88 procent van de achterban een basisvoorziening voor alle werkenden een goed idee te vinden.

Zo’n basisvoorziening is heel wat anders dan een aov, vult ZZP Nederland aan. “Bij de basisvoorziening is er volledige acceptatie en kunnen zelfstandigen zich individueel, vrijwillig en naar eigen inzicht (bij) verzekeren. De basisvoorziening keert een (basis)inkomen uit bij blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid.”

ZZP Nederland is overigens blij dat er geen pensioenplicht komt. “Dit is positief en ook de wens van onze achterban.” Het wordt, als het pensioenakkoord er komt, wel makkelijker voor zzp’ers om deel te nemen aan een pensioenfonds. 

(Door: Natasja de Groot )

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden