Reacties op overlijden Peter van Straaten: 'Zo worden ze niet meer gemaakt'

"De ongeëvenaarde meester van de tragikomische humor is heengegaan."

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zegt minister Jet Bussemaker vrijdag in een reactie op het overlijden van tekenaar Peter van Straaten.

"Zijn stijl was uit duizenden herkenbaar. Hij laat een schat aan tekeningen na, die niet alleen van een artistiek hoog peil zijn, maar die ook de tijdgeest treffend verbeelden. Zoals Van Straaten worden ze niet meer gemaakt.''

Ook collega's en bekenden reageren vrijdag op het overlijden van de illustere tekenaar:

Theodor Holman

Columnist Theodor Holman wijdt zijn dagelijkse Parool-column vrijdag aan Van Straaten.

"Wat erg dat Peter is gestorven", schrijft hij. "Een tekenaar die later een eigen museum krijgt, want wat was hij briljant. Hij was na niet alleen een teke­naar, hij was een schrijver; hij liep het pad verder af waar Carmiggelt en Nescio waren gestopt."

Lees hier de hele column

Youp van 't Hek - cabaretier, vriend sinds jaren 80

"Peter en ik zijn eind jaren tachtig samen dronken geworden op het Boekenbal. Ik was net een beetje bekend en een groot bewonderaar van zijn tekeningen. We raakten in gesprek en zijn niet gestopt met praten. Sindsdien waren we vrienden.

We zagen elkaar regelmatig; 'vaak genoeg', zoals we zelf zeiden. Onze vrouwen kunnen het ook goed vinden met elkaar, dus we gingen meestal met zijn vieren naar een restaurant. Hij maakte ook het decor voor een van mijn theatershows.

Ik ben dol op zijn humor. En hij was een van de alleraardigste mensen, hij sprak nooit kwaad over iemand. Het was een feest om met hem te zijn. Ik zal hem herinneren met een grote glimlach, vanwege onze vriendschap en zijn tekeningen."

Hein de Kort - Illustrator

"Toen Peter van Straaten stopte bij Het Parool, mocht ik zijn plek overnemen. Dat waren grote schoenen om te vullen, maar dat vond ik niet erg. Dat is mijn werk. Onze tekeningen zijn onvergelijkbaar, qua stijl en qua humor. Ik vind zijn werk prachtig: los in de lijnen en trefzeker. Uit zijn tekeningen spreekt een enorme sfeer. Iedereen herkende de mensen die hij neerzette, we hebben allemaal wel zo'n oom of tante of kennis."

Alex van Warmerdam - Filmmaker en goede vriend

"Hij was een fantastische cartoonist. Wij kregen de scheurkalender voor volgend jaar en ik moest bij de tweede prent al vreselijk lachen, terwijl ik eigenlijk nooit moet lachen. Ik zal hem missen, als vriend en als tekenaar. Hij was een heel aimabele man. Hij is zo goed dat het onmogelijk is om dat in een zin te vatten."

Hanco Kolk - Cartoonist

"Peter had een heel nieuwe manier van cartoons tekenen en een nieuwe invalshoek van humor. Echt een ongrijpbaar soort humor, fascinerend was dat. Hij heeft dat ook volgehouden. Het was bijzonder hoe minutieus hij op zijn teksten zat. Soms plakte hij een woordje over een ander woordje, zo nauwkeurig als een Zwitsers uurwerk."

"Als mens was hij een heel warme en aardige man, heel zacht ook. Daarin zag je absoluut niet het cynisme dat in sommige van zijn cartoons zit."

Joep Bertrams - Politiek tekenaar

"Peter van Straaten was een man op wie je niet meer jaloers kon zijn. Zoals hij kon tekenen, met die teksten erbij, was fenomenaal, dat ging de jaloezie voorbij. Ik ben hem ook heel dankbaar, want hij heeft me op verschillende plekken geïntroduceerd, onder meer bij de politieke tekenaars.

Ik ben hem als politiek tekenaar opgevolgd, want hij vond het te zwaar om elke dag de politiek te blijven volgen en er dan achter te komen dat wat je hebt getekend alweer bijna achterhaald is. Toch kon hij dat als geen ander, net als zijn Dagelijks leven-tekeningen. Zijn overlijden is een enorm verlies."

Sytze van der Zee - Oud-hoofdredacteur Het Parool

"Peter van Straaten is een van de grote namen uit de historie van de krant. Toen ik aantrad bij Het Parool waren zijn bijdrages versplinterd over de krant. Ik wilde als nieuwe hoofdredacteur schoon schip maken en maakte een einde aan bijlages en rubrieken.

Ik nodigde hem uit voor de lunch. 'Je zult mij er wel uitgooien,' zei hij. Dat was zeker niet het geval. Ik vroeg hem elke dan één tekening te maken. Dat mocht hij zelf invullen. Toen kwam hij met Dagelijks leven, een groot succes.

Peter was een beschouwelijke man, heel charmant en aardig. Het ontbrak hem aan assertiviteit. Dan had ik met hem geluncht en dan stond even later weer een afspraak met Peter in de agenda. Met zijn agent erbij dit keer, om over geld te praten."

Zie ook:

Peter van Straaten (1935-2016) liet zijn getekende voetsporen achter

De wereld, of in ieder geval Amsterdam, is één grote Peter van Straatentekening

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden