Reacties op onderwijsrapport: 'Tijd van praten is voorbij'

De Inspectie voor het Onderwijs kwam woensdag met een vernietigend rapport over het Nederlands onderwijs. Dit zijn de reacties erop.

De ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob ontvangen uit handen van inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang het verslag. Beeld anp
De ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob ontvangen uit handen van inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang het verslag.Beeld anp

De dalende onderwijskwaliteit is te wijten aan het lerarentekort, denkt de Algemene Onderwijsbond. "Dat wordt steeds groter en de inspectie signaleert zelf ook dat daardoor de werkdruk stijgt. En een stijgende werkdruk gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs," zegt voorzitter Liesbeth Verheggen.

Zonder een investering in de salarissen "blijft het lerarentekort bestaan en verwaarloost de overheid haar grondwettelijke taak voor het garanderen van goed onderwijs. En daar worden de leerlingen de dupe van - de zwakste het eerst," aldus de bond.

'Verschikkelijke cijfers'
Ook studentenorganisaties reageren geschrokken op het rapport. "Het is te gek voor woorden dat niet je intelligentie maar je afkomst bepaalt of je kunt studeren," zegt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). "We moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat hogescholen en universiteiten een ivoren toren worden."

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren met ouders die niet gestudeerd hebben of die een migratieachtergrond hebben, minder kansen hebben om door te stromen. Zelfs als ze even slim zijn.

"Als je een jongen met een migratie-achtergrond bent, is de kans maar zo'n 35 procent dat je met een diploma van de hogeschool afkomt. Dat zijn echt verschrikkelijke cijfers, die om directe actie vragen. De tijd van praten is nu echt voorbij," zegt Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg.

"In Nederland willen we niet dat je afkomst je kansen in het leven bepaalt. Maar de treurige werkelijkheid is dat de plek waar je wieg staat veel invloed heeft op je onderwijsloopbaan," aldus Sewbaransingh.

'Eenzijdig'
Werkgeversorganisatie VO-raad is het eens met de inspectie dat kansengelijkheid blijvend aandacht vraagt in het onderwijs. Maar de conclusie dat de kwaliteit van het onderwijs afglijdt, vindt de raad "eenzijdig en daarmee onterecht''.

Voorzitter Paul Rosenmöller: "Wij zullen de eersten zijn die beamen dat er ruimte is voor verbetering en daar wordt op scholen hard aan gewerkt. Maar dat de kwaliteit van het onderwijs afglijdt is, ook met dit rapport in de hand, niet vol te houden. Al helemaal niet in een tijd dat er geen euro extra geïnvesteerd wordt in leraren in het VO, er nog steeds verkeerde prikkels in het systeem zitten en de maatschappelijke opdracht van scholen alleen maar complexer wordt,"

Lees ook: Onderwijsinspectie: kinderen steeds slechter opgeleid en Rijke Amsterdammers sturen kinderen vaker naar 'rijke' school

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden