Update

Reacties op nieuws Friso: geschokt, verdriet en medeleven

Het slechte nieuws over de gezondheidssituatie van prins Johan Friso roept veel geschokte en verdrietige reacties op.

Redactie
Het gezin van prins Friso eerder in Lech, Beeld AP
Het gezin van prins Friso eerder in Lech,Beeld AP

Premier Rutte
Premier Mark Rutte heeft vanochtend telefonisch contact gehad met koningin Beatrix en prinses Mabel. Hij heeft laten weten dat Nederland 'intens met de koninklijke familie meeleeft in deze tijd van zorgen en verdriet'.

De koningin liet weten 'dat de familie geroerd is door de talloze reacties en bemoedigingen die de afgelopen week van alle kanten zijn ontvangen'.

Rutte rekent erop dat iedereen 'vanaf vandaag de privacy van prins Friso, prinses Mabel en hun kinderen zal respecteren'. De familie moet ongestoord in eigen kring het slechte nieuws kunnen verwerken dat de artsen vandaag over prins Friso moesten melden, aldus de minister-president.

Mokerslag
Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie noemt het nieuws een 'zeer ernstige situatie'. Helma Neppérus van de VVD vindt het nieuws een 'drama', haar partijgenoot Jeanine Hennis een 'nachtmerrie'. Joël Voordewind van de ChristenUnie spreekt van 'dramatisch'. Diederik Samsom van de PvdA is 'diep geraakt', zijn partijgenote Anja Timmer heeft 'kippenvel'. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks noemt het 'vreselijk'.

Iedereen is ook erg begaan met de familie. Boris van der Ham (D66) spreekt van een 'mokerslag' voor de Oranjes. Kees van der Staaij (SGP): 'We leven mee en bidden voor hem en zijn familie.'

Twitter
Tweede Kamerleden van uiteenlopende partijen geven lucht aan hun gevoelens via tweets en andere mededelingen.

Stef Blok van de VVD: 'Wij hadden zó gehoopt op beter nieuws. Wij voelen ons in deze verdrietige tijd zeer betrokken bij de koninklijke familie.' Arie Slob (ChristenUnie) vindt het bericht 'zeer ernstig'. Partijgenoot Joël Voordewind spreekt van 'dramatisch'. Helma Neppérus van de VVD vindt het een 'drama', haar partijgenoot Jeanine Hennis een 'nachtmerrie'. PVV-leider Geert Wilders noemt het vreselijk nieuws. 'De PVV leeft intens mee met de koninklijke familie en wenst hen heel veel sterkte nu', stelde hij.

Diederik Samsom van de PvdA is 'diep geraakt', zijn partijgenote Anja Timmer heeft 'kippenvel'. Ineke van Gent (GroenLinks) vindt het 'erg' en mede-GroenLinkser Liesbeth van Tongeren 'vreselijk'. Iedereen is ook erg begaan met de familie. Boris van der Ham (D66) spreekt van een 'mokerslag' voor de Oranjes. Partijgenote Stientje van Veldhoven spreekt van een 'verschrikkelijk bericht'. Kees van der Staaij (SGP): 'We leven mee en bidden voor hem en zijn familie.'

Jolande Sap van GroenLinks: 'Het is verschrikkelijk tragisch dat prins Friso een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Wij leven ontzettend mee met de familie.' Het duo van de Partij van de Dieren, Marianne Thieme en Esther Ouwehand, vinden het 'vreselijk' en 'verschrikkelijk'. Eddy van Hijum van het CDA ervaart de zaak als 'dramatisch'.

Oranjeverenigingen
Voorzitter Michiel Zonnevylle van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen: 'We zijn zeer geschokt door deze sombere mededeling. We leven mee met prinses Mabel, haar kinderen en de rest van de koninklijke familie. Het bleek toch allemaal ernstiger dan het aanvankelijk misschien leek. We zijn nu benieuwd wat de Rijksvoorlichtingsdienst gaat meedelen over hoe het de komende tijd gaat.'

Werkgever Urenco
Hoofd communicatie Jayne Hallett van energiebedrijf Urenco in Groot-Brittannië, waar prins Friso als financieel directeur werkzaam was: 'Wij zijn via de persconferentie ingelicht over het schokkende en heel slechte nieuws over prins Friso. Onze gedachten gaan uit naar de familie in deze ongelooflijk slechte tijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden