Reacties op IGZ-rapport: 'De vinger ligt nu op de zere plek'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet nu de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) echt gaan aanpakken. Dat stellen PvdA, PVV, SP en CDA maandag in reactie op twee onderzoeken waarin staat de de organisatie van de IGZ op de schop moet.

Tweede Kamerlid PvdA Lea Bouwmeester. Beeld ANP
Tweede Kamerlid PvdA Lea Bouwmeester.Beeld ANP

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester denkt dat de tijd rijp is om de door de onderzoekers voorgestelde maatregelen door te voeren. Er komt een nieuwe inspecteur-generaal, die volgens Bouwmeester 'echt een kei' is voor de organisatie, de minister vindt dat het beter moet en de Kamer zit er bovenop, aldus de PvdA-politica.

Ze noemt de rapporten 'steviger en eerlijker dan verwacht'. Ze is blij dat de Inspectie klagende patiënten beter moet gaan helpen. Tegelijkertijd hoopt ze dat de inspectie in de toekomst meer tanden krijgt, om beter als waakhond te kunnen optreden.

SP
Ook Renske Leijten van de SP vindt het tijd om door te pakken. Zij wil van de minister de toezegging dat ze aan de slag gaat met het verbeteren van de inspectie. 'En ze heeft aan mij een goede om haar in de nek te hijgen', aldus Leijten, die vooral blij is met het advies om vliegende brigades in te zetten en onaangekondigde inspecties uit te voeren.

De aanbeveling om beter om te gaan met mensen met klachten, is ook een goede, aldus Leijten. 'Maar daarbij denk ik dan wel: eerst zien, dan geloven. We hebben een hele geschiedenis met de inspectie.'

PVV
PVV-politica Reinette Klever hoopt tevens dat Schippers de onderzoeken omarmt en aan de slag gaat. 'Er zijn al vaker onderzoeken geweest en die verdwenen dan weer in een la. Ik hoop dat de minister er nu de urgentie van inziet.' Klever is vooral te spreken over de aanbevelingen dat er meer mensen op de werkvloer moeten komen en dat er meer onaangekondigde inspecties moeten worden uitgevoerd.

CDA
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt het goed dat nu duidelijk is wat er mis is bij de IGZ. De minister moet volgens haar snel de zaken in beweging brengen bij de inspectie. 'De vinger ligt nu op de zere plek. Daar kunnen we met z'n allen nu geen meningsverschil meer over hebben. De aanbevelingen zijn zeer concreet, dus voer die zo snel mogelijk uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden