Reacties op het regeerakkoord

SP: PvdA heeft op heel veel punten verloren

DEN HAAG - Met de SP aan de onderhandelingstafel was er een heel ander regeerakkoord tot stand gekomen. Dat betoogde SP-leider Jan Marijnissen dinsdag in een eerste reactie op het gedeeltelijk uitgelekte conceptregeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Volgens Marijnissen heeft de PvdA ''op heel veel punten'' de formatie verloren. Als voorbeelden noemde hij het uitblijven van een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog en de aanpak van de armoede.

Positiever was de SP-leider over het extra geld voor achterstandswijken en het schrappen van de huurliberalisatie. (ANP)

VVD: Slechte plannen van nieuw kabinet

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie komt volgens VVD-leider Mark Rutte met ''zeer slechte beleidsvoornemens''.

In een eerste reactie op het uitgelekte conceptregeerakkoord noemde hij dinsdag het generaal pardon en het aangepaste begrotingsbeleid als de voor hem meest sprekende voorbeelden.

De pardonregeling voor 'oude' asielzoekers vindt Rutte ''buitengewoon onverantwoordelijk''. Na het in zijn ogen succesvolle asielbeleid van de afgelopen jaren vreest de VVD-leider een toenemende stroom van asielzoekers.

Ook de noodzakelijke begrotingsdiscipline van de afgelopen jaren dreigt tot groot onbegrip van Rutte overboord te worden gezet. Hij zei te hopen dat de fracties van CDA, PvdA en ChristenUnie zich nog eens goed achter de oren krabben. (ANP)

MHP kritisch over regeerakkoord

CULEMBORG - De vakcentrale MHP (middengroepen en hoger personeel) heeft forse kritiek op het regeerakkoord. Vooral de ''strafmaatregelen'' voor mensen die niet doorwerken tot hun 65e en de beperking van de ontslagvergoeding voor ambtenaren vallen slecht bij de MHP.

We kunnen ons wel vinden in de sociaal-economische doelstellingen zoals verhoging van de arbeidsparticipatie, zegt MHP-voorzitter Ad Verhoeven. Maar het plan om AOW'ers met een redelijk pensioen die niet hebben doorgewerkt tot hun 65 te laten meebetalen aan de AOW, moet van tafel. Dat geldt ook voor de bevriezing van de algemene heffingskorting.

De financiering van de plannen wordt volgens Verhoeven voor een groot deel betaald door de midden- en hogere inkomensgroepen. Dergelijke nivelleringsmaatregelen zijn niet meer voorgekomen sinds de jaren '70 onder het kabinet-Den Uyl''. (ANP)

Pechtold: Regeerakkoord zet stappen terug in tijd

DEN HAAG - Het conceptregeerakkoord zet op medisch-ethisch gebied stappen terug in de tijd en is veel te weinig ambitieus bij het aanpakken van de vergrijzing. D66-leider Alexander Pechtold heeft dat dinsdag gezegd in een reactie op de uitgelekte delen van het regeerakkoord.

Dat CDA, PvdA en ChristenUnie daarin willen vastleggen dat er geen parlementair onderzoek komt naar de Nederlandse missie in Irak, is volgens Pechtold onbegrijpelijk. Hij spreekt van 'een doofpot'. Hij noemt het regeerakkoord ''op sociaal gebied PvdA en qua sfeer CDA''.

De D66-leider houdt vooral zijn hart vast voor de plannen van het nieuwe kabinet met abortus en euthanasie. Weliswaar wordt de bestaande wetgeving niet teruggedraaid, maar CDA, PvdA en ChristenUnie ''morrelen wel aan de uitvoeringspraktijk''. Pechtold doelt onder meer op het voornemen om een bedenktijd in te voeren bij een overtijdbehandeling voor zwangere vrouwen. (ANP)

Wilders: Verschrikkelijk regeerakkoord

DEN HAAG - Het conceptregeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie is volgens fractieleider Geert Wilders van de PVV ''verschrikkelijk''. Het generaal pardon dat de partijen willen overeenkomen ''brengt het land aan de rand van de afgrond'' doordat nu ''tienduizenden die gelogen en bedrogen hebben aan een verblijfsvergunning worden geholpen''. Ook wordt er ''niets gedaan om de islamitische invasie te stoppen''.

Het besluit een referendum over een nieuwe Europese grondwet afhankelijk te maken van een advies van de Raad van State is een schande. Wilders zei dat dinsdag in een eerste reactie op het regeerakkoord.

Het stuk is volgens hem een overwinning van de PvdA. ''Het CDA heeft op bijna alle punten verloren. Er komt een Bosbelasting voor rijkere AOW'ers. Er is per saldo nauwelijks sprake van lastenverlichting, want die wordt weer helemaal teniet gedaan door lastenverzwaringen.''

Wat Wilders betreft kan het nieuwe kabinet, dat nog moet aantreden, maar het beste meteen weer opstappen. (ANP)

Tabakshandel gelaten over nieuwe accijnsverhoging

LEIDSCHENDAM - De brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel NSO reageert gelaten op de plannen van het nieuwe kabinet om de accijns op alcohol en tabak met 200 miljoen euro te verhogen.

''Dat is een gegeven waar we aan gewend zijn'', aldus secretaris Gert Koudijs. ''Als ze geld te kort komen is het voor de dames en heren politici gemakkelijk de accijns op tabak, alcohol of benzine te verhogen. Het is de weg van de minste weerstand.''

Als het dan toch moet, is NSO voorstander van een gelijkmatige accijnsverhoging. Dat leidt niet tot marktverstoringen, waarbij mensen over de grens gaan om daar een minder duur rokertje in te slaan.

De Stichting Sigarettenindustrie (SSI) vindt de accijnsverhoging niet verstandig. ''Het werkt de illegale handel en namaak in de hand'', aldus voorzitter Willem Jan Roelofs van de SSI. ''Een vorige accijnsverhoging leidde ertoe dat minder sigaretten met een Nederlandse banderol werden verkocht. Van de beoogde belastingopbrengst van 400 miljoen euro kwam maar 250 miljoen binnen'', legt Roelofs uit. (ANP)

Beperking van alcoholreclame 'historische stap'

UTRECHT - De Stichting Alcoholpreventie (STAP) is blij met het voornemen van het nieuwe kabinet om alcoholreclame op radio en tv voor 21.00 uuur te verbieden. Ze spreekt van een historische stap.

Volgens directeur Wim van Dalen van STAP erkent het nieuwe kabinet hiermee dat alcoholreclame bijdraagt aan het drankprobleem onder jongeren. Wetenschap toont volgens de stichting aan dat reclame de alcoholconsumptie beïnvloedt.

''Met deze beperking voegt Nederland zich bij een meerderheid van EU-landen die al geheel of gedeeltelijk een reclameverbod hebben'', aldus Van Dalen. Alcoholreclame had tot nu toe in ons land vooral met zelfregulering te maken. (ANP)

MKB: Positieve grondhouding

DELFT - Werkgeversorganisatie MKB-Nederland heeft een positieve grondhouding ten aanzien van de hoofdlijnen van het regeerakkoord. ''Het lijkt er goed uit te zien'', zegt voorzitter Loek Hermans in een eerste reactie op het regeerakkoord.

De koepel voor het midden- en kleinbedijf is in elk geval tevreden dat de hervormingen van het vorige kabinet gehandhaafd blijven. Dat geeft stabiliteit, aldus Hermans. Een minpuntje wat dit betreft is de versoepeling bij de herkeuring van WAO'ers. De maxmimumleeftijd voor herkeuring gaat omlaag van 50 naar 45 jaar.

Een ander minpunt is dat er te weinig geld voor de infrastructuur wordt uitgetrokken. (ANP)

Horeca blij met regeerakkoord

WOERDEN - Koninklijk Horeca Nederland is blij dat het kabinet in samenspraak met de branche verder wil werken aan een rookvrije horeca. Dat heeft woordvoerder Anthony van der Klis dinsdag gezegd.

Er ligt al een stappenplan tot 2009 om het roken in de horeca terug te dringen. Daarna gaan vertegenwoordigers van de branche en de politiek opnieuw om tafel om te werken aan een algeheel rookverbod voor de horeca in 2011. (ANP)

NVM 'content' met handhaving hypotheekrenteaftrek

NIEUWEGEIN - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is blij dat de huidige aftrekregeling voor hypotheekrente in stand blijft.

''Wij zijn buitengewoon content'', aldus NVM-voorzitter Wim van Kampen. ''Dit geeft rust. De markt zou ernstig verstoord zijn geraakt als er iets anders was besloten'', aldus van Kampen. De NVM waarschuwde eerder dat een beperking van de aftrek een grote negatieve invloed zou hebben op de economie wegens een stagnatie van doorstroming op de huizenmarkt. (ANP)

COC gematigd positief over regeerakkoord

AMSTERDAM - Het COC, de belangenorganisatie voor homoseksuelen, is gematigd positief over het regeerakkoord. Dat zei woordvoerder Frank van Dalen dinsdag in een reactie.

Het COC toont zich positief over het voornemen van het kabinet om discriminatie en geweld tegen homoseksuelen in de samenleving terug te dringen. Van Dalen vraagt zich wel af wat voor budget hiervoor wordt vrijgemaakt.

Negatief is de belangenvereniging over het feit dat trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk ook onder het nieuwe kabinet worden gedoogd. (ANP)

Rutgers Nisso Groep niet verrast

UTRECHT - De Rutgers Nisso Groep is niet verrast door de plannen van het nieuwe kabinet voor abortus. ''Een jaar geleden is de abortuswet geëvalueerd onder leiding van staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid. De nieuwe plannen komen overeen met de conclusies van toen'', aldus Cecile Wijsen van het kenniscentrum voor seksualiteit.

Volgens de plannen blijft abortus mogelijk, maar komt er een verplichte bedenktijd voor een overtijdbehandeling. De bedenktijd hiervoor wordt niet verplicht vijf dagen, zoals bij abortus, maar is afhankelijk van de situatie.

''Wij kunnen daar zeker mee leven. Medisch-technisch is er geen onderscheid tussen abortus en overtijdbehandeling. We zouden wel graag zien dat de bedenktijd ook korter dan vijf dagen kan. Een gedegen besluitvorming samen met de arts is het belangrijkste'', aldus Wijsen.

Dat overtijdbehandelingen evenals abortussen volgens de wet officieel geregistreerd moeten worden is volgens Wijsen al praktijk. (ANP)

'Kinderopvang voor iedereen betaalbaar'

UTRECHT - BOinK, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen, is positief over het regeerakkoord. Woordvoerder Gjalt Jellesma zei dinsdag dat de integratie van de kinderopvang en peuterspeelzalen een goede ontwikkeling is om te komen tot één basisvoorziening. De woordvoerder van BOinK denkt dat de kinderopvang dankzij de werkgeversbijdrage en toeslagen voor bijna alle Nederlanders betaalbaar is. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden