Plus

Reacties op Halsema: 'Vandaag of morgen breekt de pleuris uit'

Henk Schiffmacher vreest het ergste voor burgemeester Halsema, terwijl nachtburgemeester Shamiro van der Geld denkt dat ze voldoet aan de belangrijkste eisen: barmhartig, vastberaden en heldhaftig.

Het Parool
Henk Schiffmacher: Vandaag of morgen breekt de pleuris uit Beeld ANP
Henk Schiffmacher: Vandaag of morgen breekt de pleuris uitBeeld ANP

Yassin Elforkani (35), imam
"Er wacht haar een zware taak. Ze moet een verbinding maken tussen oude Amsterdammers en nieuwe Amsterdammers, arm en rijk, Oost en West. Terwijl die mensen niet altijd willen verbinden. Ze moet zeker weer thee gaan drinken net als Job Cohen en boven die thee kan ze natuurlijk een stevig gesprek voeren. Ik heb er wel vertrouwen in dat ze dat kan."

Frans Stuy (56), kermisexploitant
"Ik hoop niet dat we straks allemaal met een step door Amsterdam moeten rijden. Het moet wel een beetje blijven leven in de stad. Na Eberhard van der Laan wordt het moeilijk. Zoals hij zei: we moeten lief zijn voor elkaar. Ze zal toch nog een dame moeten worden waar iedereen van gaat houden. Mijn advies: laat haar eerst met mij afspreken, ik kan wel beoordelen of ze lief is."

Henk Schiffmacher (66), tattoo-artiest
"Ik vrees het ergste voor haar. Ik denk dat vandaag of morgen de pleuris uitbreekt. De straten zijn overgenomen door huisjesmelkers en op de grachten heerst piraterij, mensen zijn het zat. Er dreigt anarchie. Ik hoop dat ze als burgermoeder daar het hoofd aan kan bieden. Ze mist de directheid van Van der Laan."

Kaouthar Darmoni (50), docent ­genderstudies
"Dit is goed nieuws. Ze heeft zich ingezet voor alle vrouwen, ook van andere afkomsten en met verschillende achtergronden. Ik hoop dat ze een quotum voor vrouwelijke bestuurders instelt. We moeten die mannelijke cultuur doorbreken."

Yvette Luhrs (33), sekswerker
"Op papier is ze de juiste kandidaat. Ze is links, een vrouw en ze heeft met haar eigen stichting geïnvesteerd in sekswerk. In het echt vond ik haar tot nog toe niet sociaal en inclusief genoeg. Ik hoop dat ze als burgemeester een andere kant van zichzelf laat zien. "

Jolanda Evers-Kroet (59), eigenaar bloemenstal Westerkerk
"Ik hoop dat ze rekening houdt met de ondernemers en niet alles groen gaat maken. Ik ben bang dat ze de toeristenbussen gaat verbieden. Maar verder? We zullen het zien. Ze maakt een degelijke indruk."

Sarah Sluimer (33), schrijver
"Toen ik nog een klein meisje was ze al een voorbeeld voor me. Hoe ze in de Tweede Kamer stond: een van de eerste vrouwen in de politiek die onomwonden en zonder angst de wereld tegemoet traden. Iemand die echt wat te vertellen had. Ze heeft een periode gehad dat ze er expres wat sober uitzag. En dan tegelijkertijd charmant blijven."

Yvette Luhrs Beeld
Yvette LuhrsBeeld

Shamiro van der Geld (32), nachtburgemeester
"Ik heb de vacatureomschrijving gezien en ik denk dat ze voldoet aan de belangrijkste eisen: barmhartig, vastberaden en heldhaftig. In de Tweede Kamer pleitte ze al voor een linkse lente, ik denk dat ze die nu in Amsterdam waar kan maken. Ik hoop dat zij IAmsterdam kan veranderen in Wij-Amsterdam."

Roberto Payer (68), directeur Hilton en Waldorf Astoria
"Het is fantastisch dat we nu eindelijk een vrouw als burgemeester hebben. Ze heeft een goede uitstraling en weet waarover ze het heeft. In de leiding van mijn bedrijf is tachtig procent vrouw. Die benaderen zaken toch wat anders: diplomatieker en duidelijker, al zijn vrouwen soms ook emotioneler."

Shamiro van der Geld Beeld
Shamiro van der GeldBeeld

Tanja Ineke (56), voorzitter COC
"Wij gaan ervan uit dat ze er ook is voor de lhbt-gemeenschap. Op dat gebied heb ik nog niks van haar gezien, dus daar kan ik niet over oordelen. Er ligt in ieder geval een mooi regenboogakkoord waar zij samen met de gemeenteraad mee kan werken."

Sjaak Swart (80), mister Ajax
"Meestal ken ik alle vrouwen in ­Amsterdam, maar haar ken ik niet. Dus ik vind het moeilijk te zeggen. Ze ziet er in elk geval goed uit. Van der Laan was een topman, ze moet erg haar best doen wil ze daaraan ­tippen."

Oscar Hammerstein (64), advocaat
"Als VVD'er had ik natuurlijk liever Jeanine Hennis, Edith Schippers of Neelie Kroes gehad, als het dan toch zo nodig een vrouw moest worden. Ik vind dat ze een goede kans moet krijgen. Halsema heeft weinig bestuurlijke ervaring, maar is wel iemand met een hart. Bovendien is het heerlijk om een buurvrouw te krijgen met een knappe man."

Sjaak Swart Beeld
Sjaak SwartBeeld

Oscar Hammerstein (64), advocaat
"Als VVD'er had ik natuurlijk liever Jeanine Hennis, Edith Schippers of Neelie Kroes gehad, als het dan toch zo nodig een vrouw moest worden. Ik vind dat ze een goede kans moet krijgen. Halsema heeft weinig bestuurlijke ervaring, maar is wel iemand met een hart. Bovendien is het heerlijk om een buurvrouw te krijgen met een knappe man."

Mano Bouzamour (27), schrijver
"Ik juich dit helemaal toe. Ze kan de stad wel dragen. Ik ben niet heel politiek georiënteerd, maar ik heb haar weleens in actie gezien in debatten en vind haar slim en streetwise. Ze weet van wanten. Dat is wat de stad nodig heeft."

Andrée van Es (65), voormalig GroenLinkspolitica
"Ze heeft iets sociaaldemocratisch door haar roots bij de PvdA, maar ook iets liberaals vanwege haar diepdoordachte ideeën over vrijheid. Ik denk dat ze best gevoelig is voor de hetze-achtige sfeer die nu tegen haar ontstaat. Ze moet een manier vinden om niet te verharden, en juist haar hand uit te steken."

Roy Ristie (64), politiek ondernemer Zuidoost
"Laat ik het zo zeggen: ik geef haar het voordeel van de twijfel. Ze kan uitgroeien tot een kanjer. Ze staat open voor nieuwe ontwikkelingen. En wat bijzonder is: ze is goed in staat zich niet te veel aan te trekken van kritiek in de persoonlijke sfeer. Dan kun je boven de partijen staan."

Andrée van Es Beeld
Andrée van EsBeeld

Jacqueline Grandjean (49), directeur Oude Kerk
"Net als veel vrouwen in Amsterdam ben ik heel blij. Het is in deze tijd raar dat we nog nooit een vrouw als burgemeester hebben gehad en zij laat zien dat het mogelijk is. Ik weet bovendien dat ze kunst en cultuur een warm hart toedraagt, dus ik verwacht dat we daar wel bij varen. Ja, ik ben fan van haar."

Kaouthar Darmoni (50), docent ­genderstudies
"Dit is goed nieuws. Ze heeft zich ingezet voor alle vrouwen, ook van andere afkomsten en met verschillende achtergronden. Ik hoop dat ze een quotum voor vrouwelijke bestuurders instelt. We moeten die mannelijke cultuur doorbreken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden