Reacties op drukteplan: 'Wat wil de gemeente wél?'

Het nieuwe college richt zich in de nieuwe plannen op het verminderen van overlast in de stad. Verschillende partijen reageren. 'Uitermate zorgwekkend.'

Tessa Thepen
De boot in bij het Centraal Station, over enkele jaren verleden tijd? Beeld Maarten Brante
De boot in bij het Centraal Station, over enkele jaren verleden tijd?Beeld Maarten Brante

Wat willen ze dan wel?

Het nieuwe college wil een bovengrens aan het aantal grote winkelketens in de binnenstad. Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam: "Als het over drukte in de binnenstad gaat, wordt er uitsluitend gepraat over wat we niet willen. Ik zeg, laat de gemeente eens kijken naar wat ze wel willen, want dat ontbreekt."

Drenth stelt voorop dat hij tegen een binnenstad vol toeristenwinkels is. Hij ziet graag meer aandacht voor bepaalde types aanbod en voor kleinere winkels, waar de burger wat aan heeft.

Dat is volgens hem overigens niet alleen in de binnenstad nodig. "Ook kleine winkels in Nieuw-West, Zuidoost en Noord hebben het moeilijk."

Goede betalers

De maatregel van het college om alle touringcars uit de binnenstad te weren in de toekomst, is volgens Cor Meering, eigenaar en directeur van Meering Touringcars, een grote fout.

"Het aantal parkeerplekken is al systematisch teruggebracht tot nul en nu wordt zelfs de toegang tot de binnenstad beperkt. Uitermate zorgwekkend."

Meering denkt dat de gemeente zich niet realiseert wat ze weg doen. "Dit is een goede bedrijfstak met veel werkgelegenheid en met goed betalende toeristen. Het zou onlogisch zijn die de stad uit te jagen. Het college kan zich beter afvragen of de goedkopere Airbnb-toeristen wel zo nodig zijn."

Zaanstad wacht af

Nu Amsterdam de cruiseterminal buiten de stadsgrenzen wil onderbrengen, komen verschillende kanshebbers in beeld.

In eerder onderzoek naar mogelijke locaties kwam de Noorder IJplas op de rand van Zaanstad en Amsterdam slecht uit de bus: een terminal daar bleek in strijd met de Hoofdgroenstructuur. De Nieuwe Houthavens vielen ook af.

Een reële optie lijkt nu de Achtersluispolder in Zaandam. Een woordvoerder van Zaanstad laat weten dat de gemeente het bericht over verplaatsing van de terminal heeft gelezen maar op dit moment geen aanleiding ziet om te reageren.

Lees terug: Nieuw stadsbestuur wil Airbnb verbieden in toeristische buurten en De toerismekraan kan pas dicht als groei Schiphol stopt

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden