Reacties op brexitdeal: opluchting, argwaan en ‘gewoon geen brexit’

De reacties op de voorlopige brexitdeal tussen Brussel en Londen stromen langzaam binnen. Regeringsleiders reageren veelal opgelucht, anderen zijn argwanend.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het voorlopige akkoord is zwaarbevochten en de onderhandelingen bleven tot op het laatste moment spannend. Noord-Ierse unionistische partij DUP liet woensdagavond nog weten niet achter het huidige voorstel te staan.

Ierland is blij met brexitdeal

Ierland is blij met het akkoord dat Londen met Brussel heeft gesloten. Minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney prees de overeenkomst omdat die ‘de meest wezenlijke belangen van de Ieren dient.’

Grootste struikelblok voor de brexit is de situatie in Ierland. In het akkoord is vastgelegd dat Noord-Ierland binnen het Britse douanegebied valt, maar dat er wel grenscontroles ingevoerd worden in de Ierse Zee.

Noord-Ierse DUP stemt tegen deal

De belangrijkste partij van de pro-Britse Noord-Ieren, de DUP, stemt in het Lagerhuis tegen de deal die premier Johnson heeft gesloten. De DUP blijft er in een verklaring bij dat de nieuwe brexitdeal, net als eerdere, ‘de eenheid van het Verenigd Koninkrijk ondermijnt’ en niet gunstig is voor de economie in Noord-Ierland als gevolg van allerlei douaneregelingen.

Schotse SNP tegen deal Johnson

De Schotse partij SNP steunt de nieuwe brexitdeal niet. “Schotland stemde niet voor een brexit in welke vorm dan ook en SNP-parlementariërs zullen dat ook niet doen,” stelt de Schotse leider Nicola Sturgeon in een verklaring.

Een meerderheid van de Schotse kiezers stemde tegen een brexit.

Farage wil liever uitstel dan slechte deal

Aartsbrexiteer Nigel Farage vindt dat de brexitdeal van Johnson ‘gewoon geen brexit is’. Hij heeft liever uitstel van de brexit en nieuwe verkiezingen dan een ‘slechte’ deal.

De politicus zou het liefst zien dat zijn land op 31 oktober zonder deal uit de EU stapt, maar denkt niet dat dat mogelijk is. “Zou ik liever een nieuw EU-verdrag accepteren dat heel slecht voor ons is? Of heb ik liever uitstel en landelijke verkiezingen? Ik zal altijd gaan voor de laatste optie.”

EU-parlement ‘argwanend’

De brexitstuursgroep van het Europees Parlement reageert argwanend op het principeakkoord. Brexitcoördinator en Europarlementariër Guy Verhofstadt sluit niet uit dat de Britten de schuld zullen afschuiven op de EU als de deal uiteindelijk geen goedkeuring krijgt. De stuurgroep van het parlement was in de eerste instantie niet positief over het akkoord. Verhofstadt benadrukt dat het Lagerhuis een akkoord al drie keer eerder heeft afgewezen.

Johnson: parlement nu aan zet

Premier Johnson wil het principeakkoord over de brexit zaterdag voorleggen aan het Lagerhuis. ‘Het parlement zou de brexit zaterdag moeten regelen zodat we ons kunnen richten op andere prioriteiten,’ schrijft hij op Twitter.

Hij benadrukt dat de ‘antidemocratische backstop’ geen onderdeel meer uitmaakt van zijn deal. De inwoners van Noord-Ierland zouden meer zeggenschap krijgen over hun eigen lot.

Rutte: heel bemoedigend nieuws

Rutte noemt het nieuws tijdens zijn aankomst bij een EU-top tussen liberale premiers ‘heel bemoedigend nieuws.’ Hij droeg het akkoorddocument bij zich en gaf aan deze nu te gaan bekijken.

De Europese Commissie hoopt dat de regeringsleiders later op de dag groen licht geven voor het akkoord.

Rutte laat zich daarnaast positief uit over een ja-stem van het Britse parlement. “Als ik naar de Britse rode lijnen kijk, zou ik zeggen tegen het Lagerhuis: wat wil je nog meer.”

Macron heeft goede hoop

Macron noemt de voorlopige brexitdeal ‘goed nieuws’. Hij leek er vanuit te gaan dat alle regeringsleiders hun goedkeuring zullen geven.

Daarnaast zegt hij er ‘redelijk vertrouwen’ in te hebben dat het Britse Lagerhuis instemt met de deal, zich daarbij baserend op een inschatting van Johnson.

Britse oppositie kritisch

De Britse oppositie is kritisch over het principeakkoord. Labourleider Corbyn zegt dat de nieuwe deal nog slechter lijkt dan de vorige deals van Theresa May, en antibrexitpartij Liberal Democrats is van mening dat de deal slecht voor de economie, openbare diensten en het milieu zou zijn.

Beide partijen dringen aan op een nieuw referendum over de brexit, waarbij opnieuw de mogelijkheid gegeven zou moeten worden tot verblijf in de EU.

Barnier: brexitdeal geeft burgers zekerheid

EU-onderhandelaar Michel Barnier vindt dat de onzekerheid rondom brexit lang genoeg geduurd heeft. Hij zegt dat de eerder afgesproken transitieperiode tot eind 2020 desgewenst en met goedkeuring van de andere EU-leiders kan worden verlengd.

Hij wil niet zeggen of hij denkt dat het Britse Lagerhuis zal instemmen: “Daar moeten we voorzichtig mee zijn. Ik heb mijn werk gedaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden