Reacties op '1012Inc' in Wallengebied.

"Grip op vastgoed in 1012 is van groot belang." Dat stelt burgemeester Eberhard van der Laan in een reactie op een artikel in Het Parool over de afspraken met vastgoedbelegger Syntrus Achmea en de ontwikkeling van het Wallengebied.

Bas Soetenhorst
Eberhard van der Laan Beeld ANP
Eberhard van der LaanBeeld ANP

Meer reacties op het plan dat donderdag in de gemeenteraad wordt besproken:

Sander Kok, ondernemer in postcodegebied 1012:

"Sociaalmaatschappelijk vastgoedbeheer zou voorop moeten staan. Er is nu een ondernemersplan gebouwd zonder te onderzoeken wat aan intensief beheer nodig is. Onduidelijk is hoe 1012Inc volledig kan worden gefinancierd. Met het voornemen de NV Zeedijk eventueel te liquideren rijst het beeld dat uitponden van de NV Zeedijk nodig is. Het Integraal Burgwallen Overleg (overlegorgaan van bewoners en ondernemers) wil de NV Zeedijk in ieder geval nog vijf jaar in stand houden. Met alle ontsnappingroutes in 1012Inc voor Syntrus Achmea willen we geen onnodige risico's."

D66-raadslid Ariëlla Verheul:

"De koppeldeal met Syntrus Achmea gaat lijnrecht tegen ons beleid in. Ik snap dat je iets moet doen voor investeerders, want er zitten haken en ogen aan investeren in dit gebied. Maar doe het transparant. Andere commerciële partijen hadden misschien ook interesse gehad in zo'n deal."

Burgemeester van der Laan, bij monde van een woordvoerder:

"Grip op vastgoed in 1012 is van groot belang. Met Stadgenoot en de pensioenfondsen van SAREF (Syntrus Achmea - red.) zijn partijen gevonden die niet alleen kijken naar rendement maar ook naar maatschappelijke doelstellingen, en die langdurig willen participeren.

"Tegelijk is de verwachting dat de gemeente een rendement krijgt van vier procent. Daardoor wordt met project 1012 geld terugverdiend, om te investeren in de stad."

"Ook de buurt kan directe invloed op de Inc. krijgen. Door een commissaris voor te dragen, maar ook door de installatie van een adviesraad. Als derde mogelijkheid wordt onderzocht of de buurt zelf kan investeren. Door de mogelijke overeenkomst met SAREF kunnen we private investeringen aanwenden om het 1012-gebied verder te transformeren en criminaliteitsgevoelige functies verder terug te dringen."

"Daarnaast ontstaat zekerheid over de bouw van zo gewenste huurwoningen in het middensegment, op verschillende locaties in Amsterdam. 750 woningen met een begrensde huur die 15 jaar lang niet mogen worden doorverkocht aan andere investeerders."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden