Plus

Reacties na kritiek op Baudet: van 'logisch' tot 'alarmerend'

Het debat van Het Parool en De Balie met de landelijke partijleiders heeft voor veel ophef gezorgd. Amsterdamse lijsttrekkers keken met bewondering en afgrijzen naar het politieke vuistgevecht dat vrijdagavond werd geleverd.

Yernaz Ramautarsing (Forum voor Democratie) komt het podium op tijdens het debat in De BalieBeeld anp

Halverwege het debat stormde Yernaz Ramautarsing, nummer 2 op de Amsterdamse kieslijst van Forum voor Democratie, het podium op.

De lokale Forumlijsttrekker, Annabel Nanninga, weerspreekt dat het een gecoördineerde actie betrof.

"Wij hebben negentien of twintig keer gezegd dat we niet discrimineren, dus ik snap wel dat dit gebeurde. Was het ontregelend? Ja, het was niet binnen de lijntjes, maar ik vind dat hij even het woord had moeten krijgen om zijn uitspraken toe te lichten."

Volgens Nanninga heeft D66-leider Alexander Pechtold zich lelijk in de kaarten laten kijken, toen hij stelde dat zijn partij zou blijven wijzen op de racistische sentimenten binnen Forum voor Democratie. "Dit is blijkbaar de strategie van D66, doorgaan met demoniseren. Zeer alarmerend."

Groei Schiphol
De lokale D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig zei de koers van Pechtold te steunen. "Als FvD niet ophoudt met die rassen­obsessie, zullen wij ons hier in elk zaaltje, op elk moment, in elk interview tegen verzetten."

Ook de discussie over Schiphol wekte de interesse van Van Dantzig, omdat GroenLinks daar onderstreepte dat verdere groei van de luchtvaart er wat die partij niet in zit. "Wij zien wel ruimte voor groei, mits schoon en innovatief. Een duidelijk verschil."

Laurens Ivens, lijsttrekker en wethouder van de SP, lichtte twee zaken uit het debat. "Regeringspartijen CDA en D66 vinden dat er investeringen in hoogwaardige openbaarvervoer­verbindingen nodig zijn. Wethouder Litjens kan nu snel onze wensen in kaart brengen."

Ivens was ook blij dat alle partijen beseffen dat midden­inkomens in Amsterdam geen betaalbare woning kunnen vinden.

Baudet als bliksemafleider
Rutger Groot Wassink (GroenLinks) vond het debat 'vermakelijk', maar constateert ook dat de landelijke kopstukken nog een rekening te vereffenen hadden met Baudet over de uitspraken van Ramautarsing.

"Het is logisch dat Baudet tot de orde werd geroepen, maar dat ging wel ten koste van de Amsterdamse thema's."

De VVD deed niet mee aan het debat, omdat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff carnaval vierde.

De Amsterdamse VVD-lijsttrekker Eric van der Burg begreep de aanvallen op Baudet. "Hij is voor de andere partijen een goede bliksemafleider. Door hem aan te vallen, scoorden ze bij hun achterban en brachten ze geen schade aan bij mogelijke partners. En voor Baudet kwam dit ook goed uit. Hij kreeg ongeveer de helft van de zendtijd."

Lodewijk Asscher kwam maandagochtend op Facebook terug op het debat. 'Kijk nog eens terug. U ziet dan onder andere een debat tussen Pechtold en mij over betaalbare woningen in de stad en met Buma over de noodzaak van meer openbaar vervoer. Het ging ook over de groei van Schiphol, over de groei van de stad... was best leuk.'

Lees terug: Alle ballen op Baudet in Haags-Amsterdams verkiezingsdebat en Leve Amsterdam: debat met Haagse kopstukken

En bekijk hier het hele debat:

De lijsttrekkers Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Alexander Pechtold (D66) tijdens het debatBeeld anp
De lijsttrekkers voorafgaand aan het debat.Beeld anp

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden