Reacties: 'Brief Plasterk is ronduit schandalig'

Uit de brief die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Janine Hennis (Defensie) vandaag naar de Kamer hebben gestuurd blijkt dat Plasterk al op 22 november vorig jaar wist dat hij een maand eerder in de media foutief had bericht over 1,8 miljoen onderschepte gegevens. De oppositie is 'niet tevreden'. Plasterk moet dinsdag in het Kamerdebat over de zaak 'met een heel goed verhaal komen', aldus SP-Kamerlid Van Raak.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken Beeld ANP
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse ZakenBeeld ANP

Het antwoord van de minister over de spionageaffaire is wat GroenLinks betreft 'niet overtuigend'. Fractieleider Bram van Ojik vindt het 'vreemd' dat Plasterk er blijkbaar geen probleem in zag om op 30 oktober vorig jaar het tv-programma Nieuwsuur uitgebreid te woord te staan over de zaak, terwijl hij op 22 november het belang van de Staat gebruikte als argument om de Tweede Kamer niet te informeren.

'Dat is scherp in tegenspraak met elkaar', aldus Van Ojik. 'Kennelijk was het belang van de Staat op 30 oktober niet doorslaggevend en op 22 november wel.' Op die laatste dag vernamen Plasterk en Hennis wat er precies aan de hand was geweest.

Dat Plasterk achteraf zegt dat hij Nieuwsuur destijds beter niet te woord had kunnen staan, lijkt Van Ojik 'evident'. Maar dat haalt voor hem de kou niet uit de lucht.

GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik Beeld ANP
GroenLinks-fractieleider Bram van OjikBeeld ANP

D66
D66 is helemaal niet tevreden met de beantwoording door de twee ministers. 'Nog veel essentiële vragen staan open', aldus Kamerlid Gerard Schouw. 'Twee maanden cruciale informatie onder de pet houden is onbegrijpelijk!'

SP en CU
SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de brief 'schokkend'. 'Ik heb hem vijf dagen de tijd gegeven en nu komt hij met een flutverhaal', aldus Van Raak maandag.

Plasterk moet morgen in het Kamerdebat over de zaak 'met een heel goed verhaal komen' wil hij de SP nog kunnen overtuigen. 'Dit wordt zijn allerlaatste kans. Hij zit in blessuretijd.'

Het gaat echt op dat debat aankomen, aldus Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. 'Er zijn nog belangrijke vragen die beantwoord moeten worden.'

SP-Kamerlid Ronald van Raak Beeld ANP
SP-Kamerlid Ronald van RaakBeeld ANP

PVV
De problemen voor de PvdA-minister zijn door zijn brief over de spionagekwestie 'alleen maar groter geworden'. Met zijn antwoorden op de reeks vragen van de Tweede Kamer 'heeft Plasterk een touw om zijn nek gedaan', zei PVV-Kamerlid Martin Bosma.

De PVV vermoedde volgens hem al dat Plasterk niet alles had verteld wat hij wist. Nu blijkt dat hij maandenlang belangrijke informatie onder de pet heeft gehouden, zei Bosma.

CDA
Het CDA laat geen spaan heel van de verdediging van Plasterk. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het 'ronduit schandalig' dat de minister de nationale veiligheid als argument gebruikte om de Kamer in november niet te informeren, terwijl hij eerder wel uitgebreid het tv-programma Nieuwsuur te woord stond.

Volgens Van Toorenburg probeert Plasterk zich nu te redden door 'mist op te werpen'. Ze gaat morgen met 'een heel zwaar gemoed' het debat met de minister in. 'In mindere mate' moet ook minister Jeanine Hennis van Defensie zich nog zorgen maken, zegt het CDA-Kamerlid.

PvdA
De PvdA denkt dat het debat over het onderscheppen van telefoongegevens goed zal aflopen. 'De antwoorden van de ministers Plasterk en Hennis bieden op belangrijke punten de duidelijkheid die de Kamer heeft gevraagd. Op basis hiervan zien we het debat morgen met vertrouwen tegemoet', aldus Kamerlid Jeroen Recourt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden