Reacties armoederapport: zorgelijk en een grove schande

Een zorgelijke situatie; hoe het is gesteld met de armoede in ons land. Dat is eigenlijk de meest gehoorde reactie dinsdag op het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken Asscher nam het woord zorgelijk in de mond. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken Asscher nam het woord zorgelijk in de mond.Beeld anp

De armoede blijkt vorig jaar weer enorm toegenomen. Het Armoedesignalement, zoals het onderzoek heet, schetst een beeld van honderdduizenden Nederlanders die te weinig geld hebben in de portemonnee voor eten en drinken, voor kleren en vakantie.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken Asscher nam het woord zorgelijk in de mond, net als veel andere politici. Asscher wees er dinsdag op dat de werkloosheid 'dramatisch hoog' is. De werkloosheid is het grootste probleem van Nederland', zei Asscher.

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf vindt het 'een grove schande' dat de armoede toeneemt ondanks de welvaart en Pieter Heerma (CDA) noemt de gestegen armoede zorgwekkend, maar is niet verrast. Hij vindt dat het kabinet meer moet doen voor de ondersteuning van gezinnen.

Sadet Karabulut (SP) wijst naar het kabinet. 'Door falend beleid en forse bezuinigingen worden mensen werkloos. Dit zijn alarmsignalen die het kabinet niet langer kan en mag negeren. Geen gratis medeleven maar investeren in banen en koopkracht. Het roer moet om.'

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf vindt het 'een grove schande' dat de armoede toeneemt ondanks de welvaart. Beeld anp
PVV-Kamerlid Machiel de Graaf vindt het 'een grove schande' dat de armoede toeneemt ondanks de welvaart.Beeld anp

Dat vindt ook vakbond CNV, die meent dat de door staatssecretaris Jette Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voorgestelde aanpassing van de Bijstandswet eerder bijdraagt aan de armoedegroei, dan dat het die tegenhoudt. Als het aan Klijnsma ligt, krijgt iemand pas na 4 weken wachten een uitkering.

De vereniging van Voedselbanken Nederland is 'helemaal niet verbaasd'; de organisatie ziet steeds meer ZZP'ers en winkeliers zich melden. De organisatie voedt nu 70.000 monden en moet op sommige plaatsen zelfs een wachtlijst hanteren.

De vereniging van Voedselbanken Nederland is 'helemaal niet verbaasd'. Beeld ANP
De vereniging van Voedselbanken Nederland is 'helemaal niet verbaasd'.Beeld ANP

Amsterdam telt van de vier grote steden de meeste huishoudens die in armoede leven. Maar de hoofdstad ziet overigens wel lichtpuntjes. 'De armoede is relatief minder sterk toegenomen dan in steden als Rotterdam en Den Haag', aldus een woordvoerder van wethouder Freek Ossel (armoede).

Ook minister Asscher ziet wel lichtpuntjes, in de werkloosheid. Volgens de laatste cijfers van het CBS blijkt de stijging wat af te vlakken. Asscher wees er ook op dat het uitzendwerk weer begint toe te nemen. Dat is vaak een voorbode van een betere trend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden