Review

Razend ***

null Beeld

Regie: Dave Schram
Met: Ko Zandvliet, Abbey Hoes

Razend is de vijfde verfilming van een boek van de onder (pre)pubers zeer populaire boeken van Carry Slee. Ook al is het de vijfde in een serie: het filmersechtpaar Maria Peters (scenario) en Dave Schram (regie) maakt zich er niet gemakkelijk van af.

Schram zet echte filmische middelen in om zijn jeugdige doelgroep aan te spreken. Dynamisch zijn de opnamen van free runners - vrienden van de hoofdpersoon - die over daken duikelen en tegen muren oplopen. Ook is er een mooie rol weggelegd voor de storyboards die hoofdpersoon Sven (Ko Zandvliet) tekent: de jongen wil dolgraag filmmaker worden.

Minstens zo graag zou hij verkering krijgen met klasgenote Roosmarijn (Abbey Hoes). In een lieve scène zien we hoe Sven en Abbey samen een scenario tekenen voor een film, waarbij de vonk tussen acteurs en personages overslaat. Minder schattig zijn de tekeningen die Sven verborgen houdt.

Hierin geeft Sven uiting aan zijn frustraties over de brute mishandelingen door zijn alcoholistische vader, die zijn wedstrijdzwemmende broer schaamteloos voortrekt.

En omdat bij Carry Slee de problemen nooit alleen komen, heeft Roosmarijn ondertussen te kampen met de ongewenste intimiteiten van haar popie-jopie wiskundeleraar (Thijs Römer).

De problemen worden vrij vet uitgewerkt: de boeken en de films zijn nadrukkelijk ook bedoeld om kinderen te informeren en weerbaar te maken. Dat blijkt de doelgroep aan te spreken. Net als de vorige Slee-film, het wat al te zwaarmoedige Lover of loser, eindigt de film met een ontknoping die leunt op over elkaar buitelende onthullingen en ontmaskeringen. Maar goed: de boosdoeners krijgen straf en de held krijgt het meisje. Net als in de film die Sven graag zelf wil maken. (Fritz de Jong)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden