Ravage door investeerders bij NXP

Topman Frans van Houten in de zomer van 2006, toen de halfgeleiderdivisie van Philips door een 'consortium van zware jongens' werd overgenomen. Foto EPA Beeld
Topman Frans van Houten in de zomer van 2006, toen de halfgeleiderdivisie van Philips door een 'consortium van zware jongens' werd overgenomen. Foto EPA

AMSTERDAM - Vier jaar geleden begon NXP-topman Frans van Houten aan zijn klus als baas van de halfgeleiderdivisie van Philips. Snel na zijn aantreden bleek dat Philips helemaal geen trek meer had in het maken van halfgeleiders. Een consortium van zware jongens (KKR, Silver Lake, Alpinvest, Bain Capital en Apax) kocht de divisie in de zomer van 2006 voor ruim zes miljard euro. Frans van Houten bleef de man aan de top en onthulde de nieuwe naam: Next Experience, NXP.

Onder druk van de investeerders, die rendement wilden zien, is vervolgens een ravage aangericht. Nog geen vijf maanden na de introductie van NXP volgde in Eindhoven en Nijmegen de eerste ontslagronde: vierhonderd man eruit. Twee maanden later, in maart 2007, zette NXP nog eens 950 mensen op straat en werd besloten een fabriek in Böblingen (nabij Stuttgart) dicht te gooien.

''Nu hebben we de grote maatregelen voorlopig gehad,'' zei Van Houten in mei 2007. Niet dus. De chipmarkt herstelde vorig jaar maar mondjesmaat. Daarnaast zakte de dollar steeds verder weg.

Dit jaar bleef de directie van NXP opvallend optimistisch. Begin mei meldde de directeur van de Nederlandse divisie, Fred Rausch, dat niet beknibbeld wordt op onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders. ''Sterker nog: er komt een volledige, nieuwe designgroep in Eindhoven bij, met banen voor tientallen mensen,'' zei Rausch.

Hij deed zijn uitspraken na de vorming van een joint venture tussen NXP en STMicroelectronics, waarbij vierduizend mensen bij NXP van de loonlijst verdwenen.

Ruim twee maanden geleden zei Rausch dat er niet nog meer plannen waren om banen te schrappen.

Opmerkelijk genoeg hield Rausch gisteren een totaal ander verhaal. ''Dat de oude fabriek in Nijmegen niet tot 2030 mee zou gaan, kon iedereen voorzien. En de dollar blijft ons miljoenen kosten.'' Sinds twee maanden is de dollar echter sterk in waarde toegenomen ten opzichte van de euro. Van het verlies tussen 2000 en 2008 is een kwart ingelopen. ''Op de lange termijn geloven wij niet in de dollar.

Rausch hoopt dat het personeel optimistisch blijft. ''Als ik jong was, zou ik nog steeds voor dit vak gaan. De chipindustrie blijft uitdagend.''

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden