Rariteitenkabinet opent deuren in Amsterdam

Amsterdam is een nieuwe attractie rijker. Op de Dam opent binnenkort Ripley's Believe it or not!, een rariteitenkabinet bekend uit Londen, de VS en elders in de wereld.

Maxime Smit
Er zijn al Ripley's in Groot-Brittannië en een in Kopenhagen. Beeld Ripley Londen
Er zijn al Ripley's in Groot-Brittannië en een in Kopenhagen.Beeld Ripley Londen

Het is er een in de categorie Body Worlds, The Amsterdam Dungeon en Madame Tussauds. Ripley's believe it or not! is de nieuwste grote internationale toeristentrekpleister die neerstrijkt in het stadscentrum. Midden op de Dam in dit geval, tussen de grote souvenirwinkel en het Beurspoortje.

Nederland wordt het derde Europese land met een vestiging van Ripley's. Driehonderdduizend bezoekers moeten er in het eerste jaar op afkomen. Een exacte openingsdatum is er nog niet, maar de organisatie verwacht 'aan het einde van de lente' open te gaan. Er zijn al Ripley's in Groot-Brittannië en een in Kopenhagen. Wereldwijd is de attractie in dertien Amerikaanse staten en zeven landen buiten de VS te vinden.

Dino's en de hulk
Ripley's is een rariteitenkabinet. Denk wassen beelden van de man bij wie een been uit zijn middel groeide en de hond met twee neuzen. Maar ook: dino's, de hulk en een junglekamer waarin het net zo warm is als in een echte jungle.

"Robert Ripley verwonderde zich over bijzondere dingen in de wereld en wilde die bij elkaar brengen," vertelt ceo Juan Carlos Zuloaga (32).
Want Ripley, die heeft dus echt bestaan. De in 1890 geboren Amerikaan was een bekende cartoonist en ondernemer; hij bezocht 201 landen in 35 jaar. Over zijn bijzonderste vondsten publiceerde hij destijds razend populaire cartoons in de New York Post. Later kwamen er ook nog tv-programma's (een beetje à la Willem Wever) die tot 2003 onder andere in de VS, Latijns-Amerika en Groot-Brittannië zijn uitgezonden. Ripley zelf overleed in 1949.

Entertainment én educatie
Hoogtepunt van de Amsterdamse Ripley's-vestiging wordt een zeven meter hoge Transformer ('Bumblebee' - de gele uit de film Transformers). Bumblebee ligt nu nog in verschillende onderdelen op de grond (er wordt nu verbouwd in het pand), maar zal straks dwars door twee verdiepingen heen te zien zijn.

Alles goed en wel, maar heeft Amsterdam behoefte aan zo'n nieuwe attractie die verder weinig met de stad van doen heeft? "Het werkt goed in Londen en Kopenhagen," zegt marketing- en pr-medewerker Alejandra Ramos (23). "Ik denk dat mensen in Nederland dit concept nog niet kennen, maar juist daarom kan het iets toevoegen. We brengen entertainment én educatie."

Dijken
Het driekoppige hoofdteam van Ripley's in Nederland is volledig internationaal, maar iedereen woont in Amsterdam. "We willen de stad iets teruggeven," zegt Zuloaga. Met dat laatste in gedachten is er dus wel een link naar de stad gelegd. De derde verdieping van Ripley's is volledig door Amsterdam en Nederland geïnspireerd. Er komt een gedeelte waarin Amsterdam is nagebouwd alsof er geen dijken zouden zijn en er is een ruimte waarin je kunt zien hoe de wereld eruitziet vanuit de binnenkant van een kaas.

Wassen beeld van Robert Wadlow (1918-1940), met 2,72 meter de langste man ooit. Beeld Ripley Londen
Wassen beeld van Robert Wadlow (1918-1940), met 2,72 meter de langste man ooit.Beeld Ripley Londen

De doelgroep is in principe iedereen, maar Ripley's is vooral op families gericht. Kaartjes kosten wat attracties in toeristische stadscentra doorgaans kosten: twintig euro voor volwassenen. Kinderen betalen vanaf vier jaar achttien euro, daaronder is de entree gratis.

Wachtrijen
Nieuw is de connectie tussen Amsterdam en Ripley's overigens niet. Het concern zocht al 25 jaar naar een geschikte locatie in de binnenstad, zegt Zuloaga. Die lijkt nu gevonden met het pand op de Dam. De attractie mag er in ieder geval 25 jaar blijven zitten, is de afspraak.

Wie vreest voor 25 jaar aankijken tegen lange rijen op de Dam hoeft zich volgens het Ripley's-team geen zorgen te maken. De begane grond is zo gebouwd dat de rij in het gebouw past en mocht het buiten uit de klauwen lopen dan gaat Ripley's wachtenden een tour door de stad aanbieden gedurende de wachttijd.

null Beeld Ripley Londen
Beeld Ripley Londen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden