Plus

Rapster Latifah: 'Ik laat me écht niet neerhalen door een man'

Vrouwen zijn zeldzaam in de Nederlandse hiphop. Gelukkig is er nu rapster Latifah. In de K-buurt in Zuidoost won ze haar eerste rapbattles. 'Een van de jongens pikte dat niet en stak me met een mes.'

'Ik ben nu de enige vrouwelijke rapper en dat komt doordat ik niet bang ben.' Beeld Cooper Seykens
'Ik ben nu de enige vrouwelijke rapper en dat komt doordat ik niet bang ben.'Beeld Cooper Seykens

Op het grasveld achter metrostation Kraaiennest in Zuidoost begon rapster Latifah van Callias (24) te rappen. Op 11-jarige leeftijd daagde ze de jongens uit haar buurt uit in een battle om de eer.

Dertien jaar geleden was het voor Latifah lastig zich te bewijzen als rapper in de masculiene hiphopwereld. Vandaag de dag trekt ze zich daar niets van aan. "Ik heb geen tijd voor negatieve energie," zegt Latifah. "Ik wil het maken en daar doe ik alles voor. Ik laat me écht niet naar beneden halen door een man."

Met deze instelling is het dit jaar snel gegaan voor de rapster (zo wil ze per se worden genoemd: "Ik ben geen rapper, ik ben een rapster."). Ze heeft een contract bij platenmaatschappij Top Notch en deed een succesvol optreden bij hiphopplatform 101Barz van BNN.

On My Way
Deze maand bracht ze haar eerste ep, On my way, uit. Hiervoor was de Amsterdamse alleen te horen op nummers van anderen. Met eigen nummers hoopt ze een eigen plek in de Nederlandse muziek te veroveren. Niet alleen als artiest, maar vooral ook als vrouwelijke rapper.

De velden, portieken en bankjes waar ze vroeger haar eerste freestyles deed, zijn weg. "Alles is veranderd in Kraaiennest. Toen we hier vroeger hingen, is er iemand neergeschoten. Vanaf dat moment veranderde de hele wijk."

Terwijl Latifah wijst naar een nieuw basketbalveld achter het metrostation, zegt ze: "Hier heb ik ooit een jongen zo hard afgemaakt in een rapbattle dat hij voor de rest van zijn jeugd werd gepest."

Een andere jongen die ze 'diste' in een rap, pikte dat niet. Latifah trekt een broekspijp omhoog en laat een litteken zien. "Hij stak met een mes."

Mannelijk imago
Ze wist al vanaf jonge leeftijd dat ze wilde rappen. Het was geen gebruikelijke droom voor meisjes. Latifah bouwde aan een mannelijk imago. "Ik werd vroeger gepest omdat ik anders was dan andere meisjes. Ik was meer een van de jongens. Zij begrepen me wel en beschouwden mij als hun zusje."

Inmiddels is Latifah verhuisd uit Zuidoost, maar veel van haar huidige vrienden kent ze nog uit haar oude buurt. "Ik heb vroeger muziek gemaakt met de rappers MocroManiac en Cho. Ik was brutaal, stapte op ze af en vroeg of we een keer samen konden rappen. Ze konden dat waarderen." De rapster zat zelfs een tijd bij de Amsterdamse rapgroep Hydroboyz.

Latifahs muziekcarrière begon met een valse start. Toen ze op haar 17de met Cho optrad bij 101Barz, leek ze naam te hebben gemaakt in de hiphop, maar het bleef eenmalig succes. "Na dat optreden heb ik overal hulp gezocht om mijn carrière van de grond te krijgen, maar niemand wilde me helpen."

De middelen en de beats
Na deze eerste spurt werd het stil rondom de Amsterdamse. Ze kreeg een kind en besloot zich daarop te focussen. Toen ze plotseling de kans kreeg weer muziek te maken, pakte ze die met beide handen aan. Inmiddels zat ze bij muzieklabel Van Klasse, maar Top Notchbaas Kees de Koning had interesse in haar.

"Ik kreeg contact met hem via Instagram. Binnen een paar gesprekken al tekende ik een contract. Vanaf toen is het pas echt begonnen," zegt ze trots. "Nu heb ik de middelen, de beats en de mensen die ik nodig heb om het te maken!"

Niet ver van het metrostation en winkels in Kraaiennest, woont de moeder van Latifah. Als ze naar de flat van haar moeder loopt, wordt ze herhaaldelijk aangeschoten door mensen die de rapster herkennen. Vanaf de parkeerplaats loopt een vrouw haar kant op. "Lang niet gezien! Wat ga je lekker! Je gaat als een raket!"

Tegenwoordig ziet Latifah er aanzienlijk anders uit dan vroeger. Ze heeft haar jongensachtige looks verruild voor lang, gekleurd roze haar, strakke broek en roze lippenstift. "Ik ben me bewust van mijn positie als vrouw in de rapscene. Ik ben nu de enige vrouwelijke rapper en dat komt doordat ik niet bang ben."

Latifahs theorie over het gebrek aan vrouwen in de rapmuziek is simpel: vrouwen zijn angstig voor de mannen in de muziek. Maar Latifah weet beter: als je als vrouw bij jezelf blijft en niet meegaat met hoe de mannen zich in de rapmuziek gedragen, kom je er wel. "Ik ben de beste en dat weet ik. Vele mannen hebben geprobeerd me van het tegenovergestelde te overtuigen. Ik weet dat ik het kan."

null Beeld Cooper Seykens
Beeld Cooper Seykens
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden