Rapporten Rijkswaterstaat: risico op instorten bruggen

Tientallen bruggen en viaducten in Noord-Holland vertonen ernstige problemen. Door achterstallig onderhoud is er op sommige plekken een onacceptabel risico op instorten.

Het Parool
Volgens het onderzoek is er bij knooppunt Amstel een onacceptabele kans op instorten. Beeld anp
Volgens het onderzoek is er bij knooppunt Amstel een onacceptabele kans op instorten.Beeld anp

De bruggen en viaducten worden geteisterd door scheuren, roest, lekkages en achterstallig onderhoud.

Dat melden EenVandaag en NH Nieuws. Ze vonden de gebreken in ruim 200 inspectierapporten van Rijkswaterstaat, die werden verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

In de regio Amsterdam gaat het om de volgende bruggen en viaducten:

Knooppunt Amstel
Sinds de bouw van het knooppunt in 1987 is er weinig onderhoud aan gepleegd, zo blijkt uit rapporten uit 2014.

Zo vertonen meerdere viaducten van knooppunt Amstel diepe scheuren in het beton door overbelasting. Door een rekenfout in het verleden zit er te weinig wapening in het beton waardoor de constructie de huidige belasting niet aan kan.

Volgens het onderzoek is er een onacceptabele kans op bezwijken.

Gooise Knoop
Iets ten oosten van knooppunt Amstel doen zich vergelijkbare problemen voor bij de Gooise Knoop. Ook hier is er sprake van ernstige problemen met de fundering. Op de hoofddraagconstructie kunnen krachten ontstaan waar in het ontwerp geen rekening mee is gehouden.

Verder had de stalen geleidenconstructie al in 2012 vervangen moeten worden. Hierdoor kunnen verzakking en gevaarlijke situaties voor weggebruikers ontstaan.

Bij de Zeeburgerbrug is er kans op verzakking van het wegdek. Beeld anp
Bij de Zeeburgerbrug is er kans op verzakking van het wegdek.Beeld anp

Zeeburgerbrug
De brug is geïnspecteerd in 2011. Hieruit is gebleken dat er kans is op verzakking van het wegdek. Dit is nog niet opgelost. Verder is de geleideconstructie niet sterk genoeg en kan de geluidswering loslaten door scheuren.

Schipholbruggen en tunnels
De bruggen zijn voor het laatst geïnspecteerd in 2015. De grootste problemen zijn met de hoofddraagconstructie. Er zijn scheuren in het staal ontstaan. Ook zorgen gaten in het wegdek voor gevaarlijke situaties. Rijkswaterstaat geeft aan dat deze bruggen volledig worden vervangen tussen 2024 en 2026.

Ook meerdere delen van de Schipholtunnels zijn gecontroleerd in 2015. Op meerdere plekken is sprake van lekkage waardoor het beton schade oploopt. Ook kan ernstige roest voor loslatende onderdelen zorgen.

Europaboulevard
De laatste rapporten over de Europaboulevard komen uit 2014. Hierin wordt geschreven over grote problemen met de geleideconstructie. Er waren 10 gescheurde en twee verbogen stijlen. Dit is in 2017 aangepakt.

Rijkswaterstaat
Het Amsterdamse Architectenbureau Buro van Stigt heeft meerdere restauratieprojecten uitgevoerd voor de gemeente. "De staat van de bruggen wordt niet constant in de gaten gehouden, terwijl dit wel absoluut noodzakelijk is," zegt directeur André van Stigt.

Volgens de journalisten van NH Nieuws en EenVandaag wordt het onderhoud van de bruggen al jaren op zijn beloop gelaten. "Inmiddels heeft zich een heel groot onderhoudsprobleem opgestapeld en werd er steeds meer bezuinigd op het onderhoud," zeggen de journalisten. "Als je bij de de Gooise Knoop staat kun je de verzakking al zien."

Ernst
Het onderzoek geeft aan dat de ernst van het achterstallige onderhoud bekend is bij Rijkwaterstaat. Wat opvalt is dat herstelwerkzaamheden pas over enkele jaren staan ingepland of worden uitgesteld.

Rijkswaterstaat laat in een reactie het volgende weten: 'Als er een onveilige situatie is grijpt Rijkswaterstaat direct in. Als uit een inspectierapport blijkt dat een brug niet voldoet aan de wettelijke norm dan worden afwijkingen direct hersteld of worden er maatregelen getroffen zoals het instellen van aslastbeperking en extra inspecties. In navolging van de inspectierapporten zijn maatregelen genomen waarmee weggebruikers veilig gebruik kunnen maken van de bruggen, tunnels en viaducten en is voldaan aan de wettelijke voorschriften.'

De utzending van EenVandaag over het probleem is woensdagavond te zien om 18.15 uur.

Lees ook: Drie bruggen in Centrum en Nieuw-West niet meer veilig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden