Rapport Vaticaan: Amerikaanse nonnen geen radicale feministen

Een langverwacht rapport van het Vaticaan over de Amerikaanse nonnen is verzoenend van aard. Het prijst de zusters om hun werk in het onderwijs en op sociaal vlak. Het rapport roept hen wel op zich aan de leer van de Rooms-Katholieke Kerk te houden.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Het Vaticaan publiceerde het rapport van twaalf pagina's vandaag. De leiding van de kerk liet in 2008 een onderzoek, een zogeheten apostolische visitatie, instellen, nadat sommige hooggeplaatsten binnen het Vaticaan en Amerikaanse bisschoppen hadden geklaagd. Zij meenden dat sommige Amerikaanse zusters een wereldse mentaliteit hadden gekregen en leden aan wat een functionaris in het Vaticaan 'een radicaal feminisme' noemde. Ook vonden de critici dat sommige nonnen te weinig de leer van de kerk over abortus en homoseksualiteit ondersteunden.

Hoewel de toon van het rapport zeer positief voor de zusters is, roept het hen wel op Christus niet te vergeten in hun werk onder de armen, de daklozen en mensen aan de rand van de samenleving.

Bij het onderzoek waren 341 religieuze ordes en congregaties met in totaal ongeveer 50.000 zusters betrokken. Paus Franciscus ontving dinsdagochtend een delegatie van Amerikaanse zusters. Hij streeft ernaar dat meer vrouwen een hoge functie in het bestuur van de kerk gaan vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden