Rapport over Joodse oorlogstegoeden afgerond

Burgemeester Eberhard van der Laan informeert de gemeenteraad waarschijnlijk volgende maand al over wat er is gebeurd met de Joodse oorlogstegoeden van de Gemeentegiro.

Henk Schutten
Burgemeester Van der Laan. Beeld anp
Burgemeester Van der Laan.Beeld anp

Het onderzoek is afgerond. Op dit moment wordt gewerkt aan een second opinion door een partij die nog niet openbaar wordt gemaakt. Daarna volgt een gesprek met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en ING, de uiteindelijke rechtsopvolger van de Gemeentegiro. Daarna wordt de gemeenteraad geïnformeerd.

Voorzitter Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland (FJN) had de burgemeester gevraagd om een onderzoek naar wat er is gebeurd met het geld van geld van Joodse oorlogsslachtoffers die bankierden bij de Gemeentegiro. Niet uitgesloten is dat de gemeente zich de slapende tegoeden, mogelijk honderden miljoenen, heeft toegeëigend.

Eerder had Loonstein de hulp van de gemeentelijke ombudsman ingeroepen. Die wist een conceptovereenkomst van 15 augustus 1978 te achterhalen, toen de Gemeentegiro op het punt stond te fuseren met de Postgiro, de latere Postbank, nu ING. In het concept staat dat 'de schulden aan rekeninghouders van nog af te rekenen saldi vanwege het geen gebruik meer maken van de rekening tegen de nominale waarde worden overgenomen'.

De Gemeentegiro was tot de fusie met de Postgiro eigendom van de gemeente. Slapende tegoeden werden na dertig jaar formeel eigendom van de bank.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden