Rapport huisartsenposten Amsterdam: risico voor patiënten

Een week geleden plaatste Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de Huisartsenposten Amsterdam onder verscherpt toezicht. Uit het rapport blijkt dat de inspectie weinig vertrouwen heeft in Huisartsenposten.

Lege wachtkamer Beeld ANP
Lege wachtkamerBeeld ANP

De Inspectie concludeert dat de post beter moet presteren. Belangrijkste problemen zijn de wachttijden, de werkdruk, de nieuwe manieren van werken en de bedrijfscultuur. Het Bestuur en Raad van Toezicht onderschrijven deze conclusie.

Bovendien is er een nijpend personeelstekort waardoor de huisartsenpost aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West deze zomer 's nachts noodgedwongen de deuren sluit.

De inspectie verzocht de Huisartsenposten (HpA) daarom in september 2017 om iets te doen tegen de meldingen, de cultuur moest veranderen. Dat gebeurde onvoldoende, concludeert de inspectie, er bestaan nog te veel risico's voor patiënten.

Maatregelen
Binnen drie maanden van verscherpt toezicht moet HpA de zaken op orde krijgen. Dat houdt onder andere in dat 98 procent van de spoedoproepen binnen 30 seconden moet zijn opgenomen, dat het medicatiebeheer op elke post in orde moet zijn en er een verantwoordelijkheidsverdeling moet komen.

Voormalig directeur Paul Rijksen stelde verbeterplannen op om die problemen aan te pakken. Dat mocht niet baten. Het resulteerde in het opstappen van Rijksen. Naar eigen zeggen ging dat in goed overleg.

In de komende drie maanden van verscherpt toezicht kan HpA aangekondigd en onaangekondigd bezoek krijgen ter herinspectie. Na drie maanden wordt naar aanleiding van rapportages besloten of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven, moet worden verlengd met drie maanden of dat er verdere stappen genomen moeten worden in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden