Rapport-Cohen: chaos in Haren door falen burgemeester en politie
In Haren is in september 2012 een chaos ontstaan doordat burgemeester en politie niet goed hebben geanticipeerd op de aangekondigde facebookrellen. Dat concludeert Job Cohen in zijn rapport over het optreden van gemeente en politie rond de rellen.
Daardoor kon een openbare Facebookuitnodiging van een meisje voor een feest voor haar zestiende verjaardag in het Groningse dorp ontaarden in een chaos van geweld en vernielingen. Niemand van de autoriteiten had een allesomvattende visie op wat er kon gebeuren en welke maatregelen er moesten worden genomen. Dat concludeert de onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen, die vrijdag een driedelig rapport over de gebeurtenissen voor, tijdens en na de rellen presenteerde.
Nieuwsgierigheid
Volgens de commissie was er geen doordachte strategie voor het geval het zwartste scenario werkelijkheid zou worden. 'Het beeld was vooral dat het wel mee zou vallen.' Honderden mensen uit het hele land, vooral jongeren, kwamen echter op de uitnodiging af. De meesten deden dat uit nieuwsgierigheid. De commissie heeft geen enkele aanwijzing dat veel jongeren naar Haren afreisden om rellen te trappen.
Toch ging het helemaal mis, vooral toen de Mobiele Eenheid 's avonds aankwam bij de groepen jongeren die zich al steeds baldadiger en uitdagender gedroegen. De menigte had op dat moment een 'geschikte tegenstander' gevonden, waardoor de situatie razendsnel escaleerde.
De organisatie van de politie was gebrekkig. Eenheden hadden geen contact met elkaar of met het actiecentrum. Er waren wel veel leidinggevenden, maar slechts weinig sturing. Gewone politieagenten en de eerste ME'ers hebben zich in de steek gelaten gevoeld.
Vaker gebeuren
De autoriteiten hadden ook een blinde vlek voor sociale media als Twitter en Facebook. De commissie-Cohen adviseert autoriteiten in het hele land daarom beter in de gaten te houden wat er gebeurt op deze sociale media. Het is volgens de commissie goed denkbaar dat het vaker zal gebeuren dat mensen zich ergens massaal verzamelen na een oproep via sociale media.
De commissie vindt ook dat er kritisch moet worden gekeken naar de feestcultuur in Nederland. Bovendien is er duidelijkheid bij bestuurders nodig. Als er een alcoholverbod wordt afgekondigd, moet de gemeente ook zorgen dat dit wordt gehandhaafd. In Haren was alcohol op de bewuste avond verboden, maar de politie trad niet op tegen drinkende jongeren.
De commissie-Cohen onderzocht de rellen in Haren op verzoek van politie, justitie en de gemeente. De commissie heeft hiervoor gesproken met ongeveer 250 betrokkenen.