Rappers van Smib leggen straattaal uit in woordenboek

Rapcollectief Smib uit Zuidoost heeft de eigen 'Smibanese' taal gedocumenteerd in een ruim 1900 woorden tellend woordenboek. De eerste oplage is al uitverkocht, een tweede is op komst.

David van Unen

Osdorp Posse rapte in 2000 al over de Originele Amsterdamse Taal (zonder bekakte r maar ouwerwets normaal) en hele universitaire studies gaan over de taal van De Jeugd van Tegenwoordig. Smib gaat een stap verder met het eigen woordenboek.

De taal Smibanese is volgens schrijver Soort Kill van Smib voertaal voor velen in Zuidoost, terwijl ook rappers en fans daarbuiten het Smibanese verstaan. "Populaire rappers als Jonna Fraser en Sevn Alias zijn de taal machtig."

Het dialect is een mengelmoes van woorden uit het Nederlands, Engels, Sranantongo, Papiamentu en verschillende Afrikaanse talen.

Zo is straattaal wel vaker opgebouwd, maar kenmerkend voor het Smibanese is dat woorden worden omgedraaid of lettergrepen en klemtonen nét even anders gelegd worden. Of ze krijgen een compleet andere betekenis.

De naam Smib zelf is daarvan een goed voorbeeld. De Bijlmermeer werd in de lokale volksmond Bims genoemd.

Op z'n Smibanese wordt dat dus Smib. "Dat is Nederlands op een creatieve manier gebruiken, in een nieuw jasje," legt Soort Kill uit.

'Eilandjes'
Zelf werd hij geboren in West, maar na zijn verhuizing naar Zuidoost op jonge leeftijd is Smibanese een tweede moedertaal voor hem geworden. "Ik weet ook niet precies hoe oud het is of waar het nou precies vandaan komt. Mensen spreken dit gewoon zo. Dag en nacht."

Met het woordenboek kunnen de luisteraars de raps van voorman Ray Fuego beter begrijpen, zegt Soort Kill.

"Daar zitten teksten over geld en vrouwen tussen, maar ook belangrijkere boodschappen. Het kan dat hij van de tien woorden in een zin er drie of vier in het Smibanese zegt. Met dit boek snap je die dan allemaal, als het goed is."

"De insteek is dat mensen die niet direct bekend zijn met Smibanese, dat hiermee wel kunnen worden."

Niet iedereen heeft hem de publicatie van het woordenboek in dank afgenomen. Straattaal is codetaal en sommigen vinden dat Soort Kill een geheim verklapt.

Dat is een destructieve manier van denken, vindt hij zelf. "Ik zet in gedachten een poot in een wereld die voorheen onbereikbaar was met deze taal. Terwijl, mensen spreken 'm. Leven het. Door het op te schrijven voelt het alsof het nu echt is."

null Beeld Smib
Beeld Smib
null Beeld Smib
Beeld Smib
null Beeld Smib
Beeld Smib
Het woordenboek van rapcollectief Smib Beeld Smib
Het woordenboek van rapcollectief SmibBeeld Smib

Uitverkocht

De eerste 500 exemplaren van het Smibanese woordenboek waren vrij rap uitverkocht. Op 18 december verschijnt in eigen beheer daarom een tweede druk in een twee keer zo hoge oplage.

De nieuwe oplage heeft meer woorden én een voorwoord van rapper Yung Nnelg. Het boek is online te bestellen, of te koop in de winkel die Smib samen met ontwerper Bonne Reijn op de Zeedijk heeft.

Smib organiseerde in september in Skatepark Noord het eigen festival van Smib-fest. Fotograaf Amaury Miller was daarbij aanwezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden