Plus

Rapper Tur-G: 'Op school wil ik gewoon Arthur zijn'

Rapper Tur-G uit de Bijlmer is pas 15 jaar, maar draait al serieus mee in de rapscene. Zijn nummers zijn miljoenen keren beluisterd, wat een gouden plaat opleverde. Deze week lanceert hij met beste vriend Andy van de Meiden een album.

Rapper Tur-G: 'Goede cijfers halen is mijn prioriteit. Meisjes komen later wel.' Op de achtergrond Andy van de Meiden.Beeld Marc Driessen

Het is net na twee uur 's middags als de bel gaat op Scholengemeenschap Reigersbos. Het veroorzaakt niet de reuring die je zou verwachten op een middelbare school. Op een paar leerlingen na oogt het redelijk uitgestorven. Het is toetsweek, blijkt later.

's Ochtends moeten leerlingen proefwerken en schoolexamens maken, 's middags krijgen ze tijd om te leren.

Arthur Cairo - zoals Tur-G eigenlijk heet - heeft het er ook druk mee. De rapper van Surinaams-Antilliaanse afkomst zit in het vierde jaar van de havo en heeft deze week voorexamens. Vanochtend waren wiskunde en Spaans aan de beurt. Of dat goed ging? "Jawel. Ik vind wiskunde heel leuk. Ik hou van getallen."

Nu is hij aan het blokken voor het proefexamen van zijn andere lievelingsvak: economie. "Sinds de tweede klas haal ik hoge cijfers voor economie. Wat ik er leuk aan vind is dat het gaat over het dagelijks leven en hoe de wereld op economisch vlak in elkaar steekt."

Het wordt gezegd door dezelfde jongen die als rapper miljoenen streams haalde met nummers als Beyoncé en Fissa, een clip die hij opnam in Miami en waarvoor hij samenwerkte met Emms van Broederliefde.

Hoe combineer je een leven als rapper met de middelbare school?
"Het is een kwestie van plannen. Doordeweeks ga ik naar school en maak ik huiswerk, in het weekend ga ik naar de studio om nummers op te nemen en op te treden. Het enige waar ik soms geen tijd voor heb, is chillen met mijn vrienden. Dat is wel jammer, maar het zij zo."

Wil je na de havo nog doorstuderen?
"Ik weet het nog niet precies. M'n moeder wil in elk geval wel dat ik ga doorstuderen. Ik wil dan sowieso iets met economie doen. Rappen is leuk, maar ik denk dat ik het gewoon kan blijven combineren."

Ben je op school een echte ster?
"Schoolgenoten zijn volgens mij wel trots op me, maar het is niet zo dat ze me anders behandelen. Daar ben ik wel blij om. Op school wil ik gewoon Arthur zijn."

En de meisjes?
"Ik ben best rustig. Op school focus ik me echt op de lessen en huiswerk maken. Goede cijfers halen is mijn prioriteit. De meisjes komen later wel."

Je klinkt niet als een doorsnee rapper.
"Ik blijf gewoon mezelf. Ik ben niet zo, dus ik hoef ook niet zo te doen."

Je begon al met rappen toen je 5 jaar oud was. Hoe ging dat?
"Ik ben er ingerold door mijn broer. Hij was altijd op zijn kamer met vrienden aan het chillen en rappen. Ik ging stiekem zijn kamer in, dan lieten ze mij ook rappen. Volgens mij lachten ze me toen uit, maar inmiddels ben ik beter dan zij, haha."

Toen je 8 jaar was, stond je al bij 101Barz, het grootste hiphopplatform van Nederland.
"Klopt. Daarna is het echt hard gegaan en werd erover me gesproken in de scene. Twee jaar later maakte ik m'n eerste clip."

In Miljonair rap je over - hoe kan het ook anders - je droom om miljonair te worden. Ben je dat inmiddels?
"Voor mijn leeftijd verdien ik wel goed, ja. Mijn ouders en broer beheren mijn geld, maar ik kan er zelf ook goed mee omgaan. Ik ben niet echt een standaardrapper die veel geld ­verspilt aan dure dingen. Ik spaar goed. Klas­genoten vinden het soms wel raar dat ik geen dure dingen koop, maar ik denk gewoon aan mijn toekomst. Het duurste wat ik heb gekocht, is een scooter en een Louis Vuittontas."

Deze week kom je met je beste vriend Andy van de Meiden met een album, nog voor je 16de verjaardag. Was dat je grote wens?
"Ik wilde vooral een keer iets meer doen dan alleen singles maken. Ik ben heel trots op het eindresultaat en denk dat het wel wat teweeg gaat brengen in de Nederlandse rapscene. Dat mensen gaan denken: wow, zij zijn de nieuwe boys. En al zeg ik het zelf: het album is echt tof."

Als je al zo jong zo hard gaat, wat zijn dan nog je dromen?
"Ik zou heel graag willen samenwerken met Ronnie Flex en net als hij Edisons willen winnen."

Het album Jet Lag van Tur-G en Andy van de Meiden is te beluisteren via Spotify.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden