Rapper Massih Hutak schrijft reactie op brief Mark Rutte

Rapper, schrijver en oud-leraar Massih Hutak (25) las de advertentie van minister-president Mark Rutte en klom in de pen. Hij maakte eenzelfde advertentie. 'Dit is waarom wij jongeren júist moeten stemmen.'

Massih HutakBeeld Paul Bellaart

Terwijl hij de advertentie van de premier afgelopen maandag las, dacht hij aan zijn oud-leerlingen. Massih Hutak (25), een van de 17 Parooltalenten van 2017, was leraar in Amsterdam-Noord. "Ik dacht steeds: ze moeten gaan stemmen, ze hebben macht, ze moeten gaan stemmen." Want die advertentie van Mark Rutte greep hem aan.

Zijn brief was een aanval op alles wat Hutak waardeert in Nederland. "Hij valt het Nederland waar ik van houd aan, waar ik als vluchteling naartoe ben gekomen." De verharde toon in het debat, de manier waarop mensen met een andere achtergrond worden weggezet, baart hem grote zorgen. "Het wordt hier onleefbaar, op sommige plekken wordt ronduit moslimhaat gepredikt. Waar moet ik heen als ik hier niet mag zijn?"

'Zure oude mensen'
In zijn brief, vormgegeven zoals die van Rutte, roept hij jongeren op hun macht uit te oefenen. Via sociale media, maar vooral via hun stem. 'Zure oude mensen vergeten namelijk nooit te stemmen (kijk naar Trump). Jonge invloedrijke mensen vergeten wel te stemmen.'

(Tekst loopt verder onder de foto.)

Beeld Massih Hutak

Dat klopt. Jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar in Amsterdam stemmen minder dan hun oudere stadgenoten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 ging 73 procent van de jongeren naar de stembus, tegen ruim 80 procent van de 25-plussers.

Hutak wil de komende weken ook langs scholen om jongeren aan te moedigen te gaan stemmen. "Ik wil een goed gesprek voeren over de verschillende politieke partijen. Ik ga geen politiek advies geven, ik heb geen partijbelang, maar jongeren hebben er wel baat bij als een partij aan de macht komt die het goed voor heeft met onderwijs."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden