Plus

Rapper Fresku gaat de theaters in: 'Als je lef hebt, duurt het leven langer'

Na drie albums gaat rapper Fresku de theaters in, omdat hij behoefte had aan het enge, het onveilige. 'Ik wil dat alles minder comfortabel is.'

Fresku: 'Nu ben ik een rapper die theater maakt, maar ik wil gaan voor de titel: cabaretier en stand-up-comedian.' Beeld Berthil Reymound
Fresku: 'Nu ben ik een rapper die theater maakt, maar ik wil gaan voor de titel: cabaretier en stand-up-comedian.'Beeld Berthil Reymound

Roy Michael Reymound (29), de echte naam van Fresku, wordt binnen de Nederlandse hiphopkringen gezien als één van de belangrijkste, grootste rappers. Hij vergaarde roem door zijn serieuze, persoonlijke teksten vol van twijfel en aan de andere kant zijn ironische nummers met humor en zelfspot.

In Theater PePijn in Den Haag speelde Fresku vorige week vrijdag zijn derde try-out, een leesvoorstelling. De volgende dag analyseert hij in café 2005 in Den Haag hoe het voor zijn gevoel ging. "Ik vind het moeilijk, man." Hij lacht er wat verlegen bij.

De rapper voelde dat hij iets nieuws wilde doen, niet meer leven op routine. Op de vraag waarom hij precies het theater in wil, zet hij een theorie uitéén: "Kijk, de eerste zomervakantie die jij je kunt herinneren, die is in je hoofd veel langer dan die echt was. Dat komt doordat het jouw eerste herinnering is. Nu ben ik zo ver als volwassene dat ik de zomervakanties van mijn dochter Alisha meemaak en dan zie ik hoe lang het voor haar is en hoe snel het voor mij langs vliegt."

Hij denkt even na. "En dan besef ik: wanneer iets routine wordt, gaat het sneller voorbij en dan heb je het gevoel dat je korter leeft. Dus wil je voor jouw gevoel lang leven, dan moet je onveilig leven. En ik denk dat we moeten streven naar dat onveilige, dat enge, naar het gevoel van langer leven."

Ziet hij het theater als dat onveilige? "Zeker. Het is zo fijn dat het weer bij me is, dat dingen weer lang duren, omdat ze nieuw zijn."

Toeschouwer
In Welkom bij de Freskushow vertelt Fresku onder andere over zijn jeugd in Curaçao. Toen hij op zijn veertiende in Nederland kwam, veranderde er iets in hem. "Ik voelde me altijd een toeschouwer. Op mijn veertiende kreeg ik een bril en ik werd een participant. Ik kon mensen ineens goed zien. Mijn wereldbeeld was daarvoor altijd vaag. Maar wat helder was, was datgene wat letterlijk dichtbij was. Mijn schrift, mijn schoenen, de grond. Ik keek altijd naar de grond. Toen ik die bril kreeg, ging de wereld open, ging ik meedoen en ging ik overal kijken. Ik heb wel het gevoel, dat die kern van naar binnen gekeerd zijn, de veiligheid opzoeken en mensen wegduwen, dat het nog steeds in me zit."

Fresku praat rustig, weloverwogen. Hij denkt dat hij die schuwheid altijd bij zich houdt. "Die gaat er nooit meer uit, dat weet ik. Maar ik ben het wel steeds bewust aan het bevechten, want ik weet ook dat ik niets voor elkaar krijg als ik het niet bevecht. Als ik alleen maar in mijn hoofd leef."

En dan - heel zachtjes, alsof niemand in het café het mag horen - begint hij te rappen, om duidelijk te maken wat hij bedoelt. "Doen is leren, denken niet. Denken brengt je niets. Ik overpeins tot ik mezelf verlies./ Ik wil mijn dromen leven, moet in plaats van dromen leven. Mogelijkheden leren zien door minder in mijn hoofd te leven./ Je bereikt meer door te doen, dan door te denken. Ook al doe je maar de helft goed."

Hij stopt en wordt enthousiaster: "Snap je wat ik bedoel? Dat geloof ik echt. Al doe je maar de helft goed, je leert sowieso, meer dan wanneer je in je hoofd gaat plannen en analyseren, tot het juiste moment gaat wachten."

Daad

"Ik moet daar bij mezelf voor waken. Ik geloof ook niet in lef als een gevoel. Lef is een daad die je tegenover angst moet zetten, om te kunnen overleven. En dat wil ik ook met theater, dat alles weer minder comfortabel is."

Fresku gaat in zijn voorstelling als een theatermaker aan het werk. Hij doet een aantal raps zonder muziek, maar voor de rest vertelt hij verhalen als een cabaretier, stand-upcomedian. "Ik ben nu niet ineens een cabaretier. Zo'n titel moet je verdienen. Ik vind het ook niet leuk als iedereen die rijmt, ineens een rapper wordt genoemd. Dat is een kunst, daar moet je tijd in steken. Beter worden, huilen, janken, naar huis gaan, beter worden, gedist worden, terug dissen, vechten."

"En dat wil ik gaan doen in het theater; beter worden. Nu ben ik een rapper die theater maakt, maar ik wil gaan voor de titel: cabaretier en stand-upcomedian."

Hij buigt een beetje voorover, alsof hij nog iets duidelijk moet maken. "Daar ben ik wel achter, dat ik dat het allermooist vind. Steeds uit het vertrouwde durven gaan, zodat je voelt waar het leven écht om draait."

Fresku speelt dinsdag en woensdag om 20.30 uur in Theater Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden