Rapper Eves Laurent bekent plofkraak in Duitsland

De Amsterdamse Jeff A. (28), als rapper bekend onder de artiestennaam Eves Laurent, heeft in Duitsland toegegeven dat hij een plofkraak heeft gepleegd. De politie kon A. en zijn medeverdachte aanhouden door een oliespoor te volgen.

Maarten van Dun
Jeff A., bekend als rapper Eves Laurent Beeld
Jeff A., bekend als rapper Eves LaurentBeeld

Tijdens een eerste zitting in de rechtbank in Wiesbaden bekende 'Eves Laurent' betrokken te zijn bij de plofkraak bij een geldautomaat in Mainz. Die werd in de nacht van 3 op 4 mei van dit jaar met gasflessen opgeblazen.

De Duitse justitie vermoedt dat A. met een koevoet de pinautomaat openbrak en het ontstekingslont plaatste, waarna zijn mededader de gasflessen aansloot.

Na de explosie vluchtten de daders weg in een gestolen Audi, die even verderop in botsing kwam met een auto. Daardoor raakte de vluchtwagen beschadigd, waarna de politie een oliespoor kon volgen naar een vlakbij gelegen garagebox. Daar kon de politie A. en de 24-jarige Randy R. uit Lelystad inrekenen.

Cocaïne
A. is als 'Eves Laurent' lid van de rapgroep De Fellas, afkomstig uit Zuidoost. De zes leden van het samenwerkingsverband tonen in videoclips en op sociale media hun luxeleven vol klatergoud.

In interviews op populaire radiozenders en muziekwebsites doen zij niet moeilijk over de strafrechtelijke historie van een aantal van hen. Bij een inval in de studio van de platenmaatschappij van De Fellas trof de politie in november 2017 enkele honderden gram cocaïne.

Kort voor zijn aanhouding in Duitsland had Eves Laurent zijn eerste soloplaat uitgebracht. Hij werkt veel samen met bekende Nederlandse rapartiesten. Sinds zijn arrestatie plaatsen bekenden en fans op sociale media steunbetuigingen.

Bronnen vertellen Het Parool dat A. de Duitse rechter tijdens de zitting vertelde dat hij nooit eerder een plofkraak had gepleegd. A. zei te hebben gehoopt op een buit van enkele tienduizenden euro's, maar de daders wisten slechts 1900 euro buit te maken.

Het idee ervoor was ontstaan, zo vertelde de rapper de rechtbank, nadat zijn familie geld nodig had om voor een ziek familielid te zorgen. Volgens A. had hij gelezen over plofkraken en zocht hij op internet hoe een succesvolle plofkraak kan worden gepleegd.

Rumoerig proces
In de gestolen Audi vond de Duitse politie jerrycans met benzine. A. zei dat hij door vooraf te tanken de beveilingscamera's van tankstations had willen omzeilen. In de vluchtauto trof de politie ook materiaal aan dat wordt gebruikt om dna-sporen onbruikbaar te maken.

Het proces tegen A. zal vermoedelijk tot eind november duren. De eerste dag verliep rumoerig: de Duitse parketpolitie vermoedde dat Nederlandse vrienden van A. met de telefoon opnamen maakten in de rechtszaal. Dat is verboden, ook in Nederland.

Na luide ontkenningen moest het groepje de telefoons inleveren, waarop geen beeldmateriaal werd gevonden. Opvallend: op een Instagram-account van A.'s platenlabel High Paid Fellas verschenen recent nog beelden die in een Nederlandse rechtszaal waren gemaakt.

A.'s medeverdachte Randy R. zal later bij de rechtbank verschijnen. Volgens betrokkenen zal ook hij een bekennende verklaring afleggen.

Beide mannen werden in 2014 al samen veroordeeld voor het voorbereiden van een woningoverval in Lelystad, in 2013. Randy R. kreeg toen vijftien maanden cel, Jeff A. 20 maanden. Die zaak loopt nog bij de Hoge Raad.

Noch de Nederlandse als Duitse advocaat van Jeff A. wil reageren en ook Randy R.'s raadsvrouw Claudia Dirkzwager geeft geen commentaar. De Duitse officier van justitie zal volgende maand een strafeis formuleren.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden