Rapper Akwasi geeft Bram Vermeulen nieuw publiek

Twee jaar geleden ontdekte rapper en theatermaker Akwasi de muziek van Bram Vermeulen. Dat bijna niemand van zijn generatie wist wie zijn nieuwe muzikale held was verraste hem. Met het dubbelalbum Daar Ergens brengt de Amsterdammer een ode aan Vermeulen, die tien jaar geleden overleed en jarenlang het duo Neerlands Hoop vormde met Freek de Jonge. 'Niemand van de groep kende Bram Vermeulen. Freek de Jonge kent iedereen wel, ik denk dat het andersom moet, het is tijd voor Bram nu.'

Redactie

Akwasi Owusu Ansah komt voor het eerst in de schijnwerpers te staan als lid van de hiphopformatie Zwart Licht. In 2008 tekende de groep bij hiphop label Top Notch waarop het debuutalbum Bliksemschicht werd uitgebracht. Hierop volgden nog twee albums, No Juju in 2010 en Leeroy Draait Door in 2012. Met Zwart Licht won Akwasi meerdere State Awards, onder andere voor beste live act en beste groep. Naast zijn bestaan als rapper studeerde Akwasi aan de toneelacademie in Maastricht.

Poëtisch
Als afstudeerproject aan de toneelacademie bedacht Akwasi in 2012 een voorstelling dat over afscheid zou gaan. Een collega raadde hem de muziek van Bram Vermeulen aan en de rapper was verkocht. 'Hoe hij met zulke kleine woorden zulke poëtische verhalen kon vertellen was prachtig. De heesheid in zijn stem, de rauwheid, die man had gewoon soul, en ik dacht hier wil ik een eigen versie van maken', zegt Akwasi. Hij schakelde onder meer de hulp in van zanger Rob Dekay. 'Bram is echt goed, hij maakt liedjes en je voelt het. Akwasi zette het op en ik zei let's go',' voegt Dekay toe.

Akwasi dook in het oeuvre van de Haagse zanger en componist om er vervolgens zijn eigen bewerkingen van te maken. 'Die man heeft alles geluisterd wat hij gemaakt heeft, echt alles', zegt Dekay. 'Ik had zo'n 200 nummers en daar heb ik er 30 uit gefilterd. Soms veranderden we een titel, soms een refrein, soms een akkoord, soms alleen maar het gevoel', gaat Akwasi verder.

Huilen
De voorstelling was een succes. Hierop werd besloten ook een album van Daar Ergens uit te brengen. 'Als ik terugkijk naar de theatervoorstelling waren mensen aan het huilen, lachen of ze zongen mee. Ook werd er gesprongen en gedanst. Met het album willen we je ook die ervaring geven, de ervaring van het mooie cadeau dat leven heet. Daar Ergens kan eigenlijk een synoniem zijn voor je hele leven.'

Akwasi speelt 1 november tijdens de Museumnacht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. (FaceCulture)

Neerlands Hoop in 1976: Bram Vermeulen (l.) en Freek de Jonge. Beeld ANP
Neerlands Hoop in 1976: Bram Vermeulen (l.) en Freek de Jonge.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden