Review

Rango ****

null Beeld

Regie: Gore Verbinski
Stemmen: Johnny Depp, Isla Fisher, Ned Beatty, Abigail Breslin, Harry Dean Stanton. Nederlandse stemmen: Tygo Gernandt, Georgina Verbaan

De Amerikaanse regisseur Gore Verbinski haalde met de Pirates of the Caribbean-trilogie drie miljard dollar binnen. Het bracht hem in dezelfde positie als Christopher Nolan, die met twee succesvolle Batmanfilms in Hollywood genoeg krediet opbouwde om met Inception zijn gang te kunnen gaan.

Verbinski pakt als regisseur, producent en scenarioschrijver aanstekelijk tegendraads uit met Rango. De geanimeerde western koppelt kolderieke slapstick en daverende actiescènes aan inktzwarte humor en dialogen vol dubbele bodems.

De film draait om een naamloze kameleon, die aan een solitair bestaan in een terrarium gewend is en bij een slippartij op de snelweg uit de auto van zijn eigenaren de woestijn in wordt geslingerd.

Als een gifgroene variant op Clint Eastwood in een spaghettiwestern belandt hij als man zonder naam in het uit zwerfvuil opgetrokken dierendorp Dirt, waar hij zich improviserend als de revolverheld Rango voordoet.

Een talent voor sterke verhalen maakt hem populair onder de woestijnbewoners, maar de grootspraak wordt serieus genomen. Rango wordt tot sheriff uitgeroepen, waarop de lokale doodgraver alvast een kist op maat timmert en het dorpsmuisje de vermeende held op zijn sterfelijkheid wijst. Een groepje zingende mariachi-uiltjes wees de kijker daar ook al op: Rango handelt over de vroegtijdige dood van een sukkel die zo nodig de held moest uithangen.

De galgenhumor en de constante dreiging van naderend onheil geven Rango een scherp randje dat in Amerikaanse animatiefilms ongebruikelijk is. De digitale animatietechnieken en het ontwerp van de personages wijken ook af van de norm.

Verbinski stapte met zijn idee niet naar Pixar, maar naar de voor Star wars opgerichte trucagefabriek Industrial Light & Magic, waar eerder fotorealistische creaturen voor speelfilms werden ontwikkeld.

De maker en de nieuwbakken animatoren lieten zich zowel inhoudelijk als in stijl inspireren door de westerns van Sergio Leone. Rango heeft geen gebrek aan fraai verweerde koppen, stoffige en doorleefde locaties en onheilszwangere confrontaties, maar Verbinski slaagt er goed in de film lichtvoetig te houden. Het helpt dat Johnny Depp (Tygo Gernandt in de Nederlandse versie) en een keur aan topacteurs de van westernjargon doortrokken dialogen een speels karakter meegeven.

Voor de allerkleinsten is Rango mogelijk een tikkeltje te wild en gewaagd, terwijl volwassenen hun eigen genoegens kunnen ontlenen aan de ironische terzijdes en verwijzingen naar talloze westerns, Polanski's Chinatown en het proza van Hunter S. Thompson.

Een 3D-bril komt er nu eens niet aan te pas, en terecht: Rango is raar en rijk genoeg om zonder kunstgrepen indruk te maken. (BART VAN DER PUT)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden