Ramses Shaffy Huis voor kunstenaars opent in juni

Het Ramses Shaffy Huis, een woon-zorgcentrum voor oudere en jonge kunstenaars aan de Oostelijke Handelskade, gaat half juni open. 'Met een sfeer van vrijheid en genieten.'

De kist met daarin het lichaam van Shaffy kort na zijn dood in 2009, in theater Carré Beeld anp
De kist met daarin het lichaam van Shaffy kort na zijn dood in 2009, in theater CarréBeeld anp

"Tijdens de kijkdag in april zagen we veel jonge, enthousiaste kunstenaars die naar een kamer kwamen kijken. Eentje vroeg of hij samen met oude rockers kwam te wonen," vertelt Ed Cools, voormalig directeur van het Dr. Sarphatihuis en samen met zangeres Liesbeth List initiatiefnemer van het Ramses Shaffy Huis, dat naar verwachting half juni open gaat.

In Laren bestaat al langer een woon- en werkcentrum voor oudere kunstenaars. De initiatiefnemers bedachten dat er ook in Amsterdam behoefte is aan zo'n voorziening. "Veel mensen kennen het Rosa Spierhuis, maar willen niet weg uit de stad," zegt Cools. "Nu kunnen ze hier met gelijkgestemden blijven werken en creëren."

Leuren
In het Ramses Shaffy Huis zijn vierentwintig woningen voor ouderen, en twaalf studio's voor jonge afgestudeerde kunstenaars van de Amsterdamse hogescholen voor de kunsten. Cools: "De mengeling van jong en oud is een verrijking." Zo kunnen de jonge kunstenaars bij de oudere garde terecht voor advies en kunnen ervaringen en kennis worden uitgewisseld.

"We hebben de laatste jaren flink moet leuren, maar nu hebben we een schitterend pand," zegt Cools. "Ik zou er zelf wel willen wonen." Het Costa Ricagebouw, met uitzicht over het IJ, is eigendom van Stadgenoot. Stichting Ramses Shaffy Huis heeft daarbinnen twee etages toegewezen gekregen. In de plint komt een gezamenlijke ruimte met ateliers en expositieruimtes. Ook komt er een kunstenaarssociëteit voor lezingen, optredens en workshops. Bijdragen van fondsen houden het wonen betaalbaar.

In het gebouw moet het 'Shaffy-gevoel' terug komen. Cools: "Een sfeer van vrijheid en genieten." Met kunst aan de muur en Shaffy's vleugel in de sociëteit. "Maar de sfeer maken ze vooral met elkaar. Wat dat betreft zijn de bewoners de pioniers."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden