Ramppand Herengracht is nu van ontwikkelaar

De uitgebrande ruïne Herengracht 132 is verkocht aan Groeneweg Projekten BV in Velsen-Zuid. De rechter ging gisteren akkoord met het onderhandse bod van 1,75 miljoen euro van Hans Groeneweg. Hij wil de rotte kies op dit stuk Herengracht restaureren en er appartementen in bouwen.

Albert de Lange
Herengracht 132 kort na de brand. © Floris Lok Beeld
Herengracht 132 kort na de brand. © Floris Lok

Het is een volgende stap in een kwestie die begon op nieuwjaarsdag 2008, toen een vuurpijl het pand in lichterlaaie zette en de twee bovenste etages verloren gingen. In de daarop volgende maanden kondigde eigenaar Ewoud Lietaert Peerbolte, advocaat, zakenman en thrillerauteur, aan het grachtenpand in oude staat te zullen terugbrengen. Maar hij kreeg problemen met de buren, die beslag legde op de resten van hun buurpand vanwege vochtoverlast. Later bleek Lietaert Peerbolte niet in staat de hypotheeklasten te voldoen bij de Friesch-Groningse Hypotheekbank, die hem vier miljoen euro heeft geleend.

De bank bracht, nadat onderhandelingen met Lietaert Peerbolte niets hadden opgeleverd en het steeds moeilijker werd contact met hem te krijgen, het pand ter veiling. Kort voordat het enkele weken geleden onder de hamer zou komen, bracht Groeneweg zijn bod uit.

In dit soort situaties moet de rechter beoordelen of het bod aan de vereisten van redelijkheid voldoet en of niet andere partijen een biedingskans is ontnomen. Maar ter zitting gisteren, waar de eigenaar niet vertegenwoordigd was, bleken er geen andere gegadigden te zijn.De bank blijft dus zitten met een restvordering op Lietaert Peerbolte.

Groeneweg heeft geen kans gehad het pand te bekijken: 'Ik heb een beetje op Google Earth gesnuffeld.' Dat het wel eens een avontuur kon worden, benadrukte buurman Peter Schaefers, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren, op nummer 134. Hij betoogde dat de tussenmuur, die op de bovenste etages in feite een buitenmuur is geworden, nog altijd lekt. Hij waarschuwde Groeneweg dat de nieuwe fundering op 134 zeer zwaar belast wordt door het uitgebrande pand, waar ondanks afspraken geen nieuw fundament onder is gelegd.

Groeneweg maakt zich daar niet zo druk over. 'Het is een heel leuke locatie en mijn passie ligt bij monumentale panden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden