Ramp Costa Concordia op eiland herdacht

Op het Italiaanse eiland Giglio is zondag de ramp herdacht met het cruiseschip Costa Concordia, die precies een jaar geleden op de rosten liep en kapseisde. Hierbij kwamen 32 mensen om het leven.

De plechtigheid werd bijgewoond door onder andere regeringsleden, nabestaanden van de slachtoffers en overlevenden uit onder meer Frankrijk en Duitsland. Er werd een monument onthuld en er was een mis. Het hoogtepunt van de herdenking was zondagavond om 21.45 uur, toen een minuut stilte in acht werd genomen. De schepen in de haven lieten hun scheepshoorns klinken.

De kapitein van het schip, Francesco Schettino, wordt verweten dat hij met zijn schip met 4200 passagiers veel te dicht langs de kust voer. Er waren destijds 42 Nederlanders aan boord. De Italiaanse minister van Milieu, Corrado Clini, die ook aanwezig was, zei dat de kapitein Italië in het buitenland in een negatief daglicht heeft gesteld.

Terwijl de aanwezigen op het eiland treurden om de slachtoffers, beschuldigde kapitien Schettino in een televisie-interview zijn Indonesische stuurman van fouten. 'Wanneer de stuurman alles goed had begrepen, was het schip het eiland voorbij gevaren, zonder dat er iets was gebeurd', zei hij.

Volgens functionarissen wordt deze zomer een begin gemaakt met de berging van het schip. Het is de bedoeling het schip weer overeind te trekken, zodat het naar het vaste land kan worden gesleept. Om milieuschade te voorkomen, is er voor gekozen om het niet in stukken te knippen. Het schip ligt vlakbij een natuurreservaat.

Veel eilandbewoners hopen dat het wrak snel wordt weggehaald. In het begin trok het wel ramptoeristen, maar het gewone toerisme is sterk gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden