Video

Rammende buschauffeur groeit uit tot volksheld

De Russische buschauffeur Aleksei Volkov is uitgegroeid tot volksheld omdat hij niet remt voor wegpiraten. Integendeel: hij ramt gewoon door. Met behulp van zijn camerabeelden moest de rechter hem al ruim honderd keer in het gelijk stellen: Volkov doet niets verkeerd, het zijn de weggebruikers die hem de pas afsnijden.

Volkov is afkomstig uit het dicht bij Moskou gelegen Zelenograd. Nadat dit weekeinde een compilatie was opgedoken van botsingen die hij op zijn YouTube-kanaal had geïnventariseerd, was hij op slag beroemd.

Weinig schade
In een interview met het webzine RedHotRussia zegt Volkov dat zijn werkgever, de busmaatschappij, hem niets kwalijk neemt zolang het ongeval zijn schuld niet is. 'De bus loopt meestal maar weinig schade op. Maar laatst reed ik tegen een truck aan van 3 ton en raakte de voorbumper ernstig beschadigd. Dan wachten ze tot de verzekering heeft uitbetaald.'

Bij zijn meer dan honderd aanrijdingen - Volkov kan het precieze aantal niet opnoemen omdat hij de dashboardcamera pas in 2007 aanschafte - raakte naar zijn zeggen niet eenmaal een passagier gewond. Ook zouden reizigers nooit hun beklag doen over zijn handelwijze. Volkov: 'Waar zouden ze over moeten klagen? Onzin.'

Sympathie
Wegpiraten vormen in Rusland een groot probleem. De gemiddelde weggebruiker heeft veel sympathie voor Volkovs acties omdat hij, met zijn bus, iets kan uitrichten tegen een barbaarse rijstijl en slechte chauffeurs een lesje kan leren. Volkov is in Zelenograd intussen bekend onder de bijnaam De Straffer.

Aleksei Volkov, bijgenaamd De Straffer, ramt een busje. Beeld YouTube
Aleksei Volkov, bijgenaamd De Straffer, ramt een busje.Beeld YouTube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden