Plus

Ramen van gemeentebordeel My Red Light zijn gewild

Het door de prostituees zelf gerunde raambordeel My Red Light gaat deze maand open. Tientallen sekswerkers hebben inmiddels interesse getoond in het huren van een raam.

Elke kamer wordt voor tachtig euro verhuurd en 's avonds en 's nachts voor 160 euro. Beeld Ernst Coppejans
Elke kamer wordt voor tachtig euro verhuurd en 's avonds en 's nachts voor 160 euro.Beeld Ernst Coppejans

Rood, oranje, paars en roze gekleurde kamers, helrode gordijnen en dito krukken en ledverlichting in allerlei kleuren: de kamers in het door een architect ingerichte bordeel My Red Light zijn heel wat anders dan de doorsnee 'betegelde badkamers' op de Wallen. De sekswerkers konden de afgelopen twee jaar hun stem inbrengen bij de inrichting van het bordeel.

My Red Light, zoals het 4 panden en 14 ramen tellende bordeel aan de Oudezijds Achterburgwal, hoek Boomsteeg, heet, heeft donderdag van de gemeente een vergunning gekregen.

Sekswerkers, zzp'ers, kunnen hier, afhankelijk van de laatste werkzaamheden, waarschijnlijk vanaf volgende week een kamer huren.

Team
Het uit vijf mensen bestaande medewerkersteam neemt iedere aangemelde sekswerker eerst een intakegesprek af. "De tientallen vrouwen die interesse hebben getoond, zijn veelal al werkzaam in de buurt. We vragen naar hun ervaring, spreken over soa-preventie en hygiëne en letten op hun vrijwilligheid," zegt Monica, een van de beheerders van My Red Light.

Het team heeft inmiddels verschillende cursussen voor raamexploitanten gevolgd. Een daarvan is de cursus Signalering mensenhandel en Omgaan met agressie.

De kamers liggen aan de gracht, in de steeg of in een passage. In sommige kamers staat alleen een bed, andere zijn voorzien van een douche of lichtgevend bad. De meest luxueuze kamer, de sekssalon, heeft naast een groter bed ook een bad en een paal. "Hier kunnen de meisjes voor hun klant een paaldansshowtje geven. Misschien blijven de klanten dan wat langer."

Positieverbetering
Elke kamer wordt overdag voor tachtig euro verhuurd en 's avonds en 's nachts voor 160 euro. De sekswerkers mogen zelf de prijzen bepalen die ze aan hun klanten vragen.

"We gaan na afloop van de intakegesprekken een rooster maken voor de verhuur van de kamers. De meesten zullen uiteraard in de avond en in de nachtelijke uren willen werken. Ook kunnen ze zelf een kamer kiezen. Er is vooralsnog niet een bepaalde kamer in trek. De ene sekswerker staat liever aan de gracht, de ander heeft de voorkeur voor de passage, omdat die wat anoniemer is."

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies

In My Red Light zijn ook themakamers als de kinkyroom annex mindervalideroom, sm-ruimte, cam-suite, een boyfriend-girlfriend­kamer en de oval suite waar een sekswerker maximaal twee klanten mag ontvangen.

Het doel van het door de gemeente geïnitieerde bordeel, dat in panden is gehuisvest die tot 2007 in bezit waren van Wallenkoning Charles Geerts, is positieverbetering van de prostituee.

Hervormen
Burgemeester Van der Laan hoopt hiermee de raamprostitutie van binnenuit te hervormen, zodat prostituees niet gebonden hoeven te zijn aan een pooier of raamexploitant en misstanden rond arbeidsomstandigheden kunnen worden bestreden.

Sekswerkers moeten hun kamers dikwijls zeven dagen in de week huren en betalen door als ze met vakantie gaan. Bij My Red Light kunnen ze de kamers voor een dagdeel huren, maximaal zes dagen in de week.

De gemeente is toezichthouder en voert controles uit om te kijken of de regels worden nageleefd. De Rabobank leverde 'enkele honderdduizenden' euro's aan startkapitaal.

Lees ook: My Red Light Architect maakt sekswerkervriendelijke peeskamers

Verlies voor gemeente

De gemeente heeft 1,7 miljoen euro verlies geboekt op de prostitutiepanden bij project My Red Light. De panden met 17 ramen van Wallen-koning Charles Geerts werden op verzoek van de gmeente tien jaar geleden gekocht door Stadsgoed NV, eerder eigendom van Stadsgenoot en inmiddels opgegaan in de onderneming 1012 Inc.

De gemeente kocht de panden terug voor 6,6 miljoen euro. Inmiddels zitten er 14 ramen in, waardoor het vastgoed minder waard is. De gemeente heeft de panden nu voor 4,9 miljoen euro in erfpacht uitgegeven aan My Red Light. Ook hebben renovatiewerkzaamheden de gemeente geld gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden